България подписа договори за вертикален газов коридор

OFFNews 06 юни 2024 в 13:34 1792 1

Главчев, Малинов, Надя Стойкова, Зара Кизирян-Калчева

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Премиерът Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Зара Кизирян-Калчева от "Главболгарстрой Холдинг"

Започва реализацията на т.нар. Вертикален газов коридор. Той ще преминава през шест държави, като крайната дестинация е Украйна. Служебният премиер Димитър Главчев и енергийният министър Владимир Малинов подписаха два договора, с които се поставят начало на проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино.

Тя ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Основната роля в консорциум е на "Главболгарстрой", но в него влизат четири американски компании.

Целта на вертикалния газов коридор е да захранва държавите от Централна и Източна Европа със синьо гориво от Азербайджан и с доставки втечнен газ. Причината за неговата реализация е войната в Украйна и нарушените газови доставки, както и намерението на Киев да спре последният газопровод, който пренася руско синьо гориво на 1 януари 2025 г. 

Споразуменията бяха подписани между газопреносния оператор "Булгартрансгаз" и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании.

Стойността на проекта е 485 млн. лева. Първо ще се разшири газовата връзка с Гърция, което ще даде възможност да пренасяме синьо гориво с 4,5 млрд. куб. м. на ден повече от сегашното. След това ще бъде разширена и газопреносната част в Северна България, което ще даде възможност да увеличим транзита към Румъния с 30 млрд. куб. м на ден. Пусковият срок е 1 януари 2026 г. Целта е това да стане година по-рано.

"В бъдеще в други енергийни проекти на територията на България сътрудничеството между страната ни и американски компании ще доведе до добри резултати. Ще бъде увеличен капацитетът - входният от Гърция към България и изходният от България", заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Служебният премиер посочи, че значението на България е значително.

"Съгласувахме гаранциите за 2025 година. Следва постановление на МС. Освен това съм създал с моя заповед Междуведомствена група на всички заинтересовани лица. Ние ще сме основен двигател, за да бъде технически обезпечен проектът", подчерта Главчев.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Равначки заяви, че подписването на договора е от съществено значение за спирането на транзитния руски газ през Украйна.

"Уверен съм, че през сътрудничеството си с водещи компании от САЩ и Украйна - до 2026 година този проект ще е въведен в експлоатация", допълни той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11024

    1

    Комита

    06.06 2024 в 14:36

    Като гледам коврите на снимката и тази кражба взе да ми се изяснява. Девойките с празни погледи на преден план също засилват усещането.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх