Quantcast

България е лидер по производство на лавандулово масло в света

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2014 в 15:05 17124 3

България произвежда най-много на лавандулово масло в света, съобщава Associated Press.

От три години насам страната изпреварва дългогодишния лидер в производството на лавандулово масло - Франция.

Производството у нас се е увеличило двойно от 2011 г. насам. Тогава са били извличани 60 тона, а тази година се очаква да са 120. В същото време другите балкански страни намаляват своето производство.

"България се възползва от тази ниша", коментира Филип Лисичаров, собственик компания за производство на лавандулово масло.

Николай Нинов, който е експерт в държавната лаборатория за етерични масла, пък коментира, че лавандуловата индустрия може да бъде от голяма полза за България, тъй като страната се бори за преодоляване на бедността.

"България е най-бедната страна на ЕС с високото си ниво на безработица, десетки квалифицирани фермери, благоприятен климат и девствени полета. Всичко това осигурява обещаваща комбинация за производство на етерично масло", каза Нинов.

У нас, лавандуловите цветове се берат при 38-градусови температури, защото тогава те дават най-високата концентрация на масло - течност, която се цени от производителите на парфюми по света. След това те се откарват в близката дестилерия, където работниците ги натискате с крака, преди скъпоценното масло да бъде извлечено.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 17:09

Климатът ни е много подходящ за отглеждането и на мак,индийски коноп и други технически култури-хем земята няма да пустее,хем безработицата ще намалее,хем няма да ни пука от нищо и ще настане мир и любов.Харе-харе.

16.07 2014 в 15:49

България, всъщност, много лесно може да стане богата и просперираща страна. Разполага с разпообразна природа, добра земя и отлични условия за отглеждане на редица технически култури, които имат по-висока добавена стойност. Условията за био-земеделие също са много добри. Малко хора знаят, че след Първата Световна Война България за кратко време (около 1924 г.) постига нивото на БВП от 1912, въпреки откъсването на Южна Добруджа, репарациите и нечувано жестокото третиране на страната след подписването на Ньойския договор. Това става благодарение на засилено производство и експорт на пшеница и технически култури. Лошото е, че сега матрялът е много по-лош от тогавашния...

16.07 2014 в 15:21

А какъв лавандулов мед правят пчелите... много е добър.