Асоди: И Брюксел потвърди - АЕЦ Пакш 2 ще бъде печеливша

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2017 в 11:07 2606 1

„Разширяването на АЕЦ „Пакш“ е стратегически и важен проект за Унгария от гледна точка на енергийната политика. Новата АЕЦ ще работи печелившо. Това се потвърждава от решението на Европейската комисия“, подчерта в своя блог държавният секретар за разширяването на АЕЦ „Пакш“ Атила Асоди.

Проектът служи на общоевропейските цели и ще носи печалба. С приключване разследването на ЕК, което първоначално доведе до спиране на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 за 16 месеца, е отстранено последното препятствие по пътя за осъществяване на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2. Държавният секретар съобщи, че се извършва съвместна работа с руската страна, за да може търговската експлоатация на новите енергоблокове да започне от 2026-2027 г.

Реагирайки на публикуваните в петък на сайта на ЕС подробности от решението на Департамента за политиката в областта на конкуренцията на Европейската комисия от 6 март 2017 г., Асоди напомни, че ЕК започна разследване на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 през ноември 2015 г. в частта рентабилност на проекта и по въпроса за възможна държавна помощ за АЕЦ „Пакш“ 2.

Във връзка с това Асоди отбеляза, че в резултат на продължително разследване, ЕК в своето решение е установила, че държавното финансиране на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 се осъществява в съответствие с европейското право. Въпреки че държавното финансиране на проекта се счита за държавна подкрепа, тя съответства на европейските правила. „Държавната помощ се състои само в това, че очакваната печалба е малко по-малка от печалбата, която очакват частните инвеститори от подобни проекти“, подчерта Асоди.

Той напомни, че без работата на АЕЦ „Пакш“ 2 би било невъзможно да се осигури екологично чисто енергоснабдяване на Унгария в дългосрочен план. Енергията, която ще се произвежда от АЕЦ „Пакш“ 2, ще може да намали очаквания дефицит на електроенергия във връзка с остарелите мощности и ръста на потребление на електроенергия в Унгария.

Приходите от продажбата на произведената от АЕЦ „Пакш“ 2 електроенергия покриват капиталовложението и разходите за инвестиции, включвайки лихвите, както и разходите от купуването на гориво, експлоатацията на централата и ремонта, утилизирането на радиоактивните отпадъци, както и демонтажа на централата, след края на срока й на експлоатация, пише още в блога си Асоди.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8329

1

Шопа

09.10 2017 в 16:06

Аха , значи унгарците са тъпи , и ще си направят нова АЕЦ,
а ние умните погребахме Белене, на цена от няколко милиарда.