Американските долари, зимбабвийско производство, се сринаха

OFFNews 09 октомври 2017 в 10:45 6229 0

Слухове, че централната банка купува американски долари на черния пазар с една от своите собствени версии на тази валута миналия месец, предизвикаха паника в една страна, която още носи белезите от хиперинфлационната спирала от 2008 година, която изтри спестяванията на населението.

Нямащият никаква стойност зимбабвийски долар бе заменен от американския през 2009 г., но националната икономика изпитва затруднения през последните 18 месеца заради огромния вътрешен недостиг на щатска валута.

В резултат парите в брой и особено чистите, нови 100-доларови банкноти, се радват на стабилен бонус, между 10 и 20 % върху доларите, съхранявани електронно в банкови сметки - т. нар. золари.

Преди две седмици обаче слуховете, че дори централната банка е останала без пари в брой, изстреля тази своеобразна премия до близо 50%, според търговци на черния пазар и неофициални данни за курса на золара.

"Истински съм уплашен, че ще се събудя един ден и ще установя, че моите пари в банката не струват нищо", каза Джетро Нкоси, компютърен техник в хотел в столицата Хараре.

Централната банка не е публикувала данни за валутните си резерви от началото на доларизацията и зимбабвийците се безпокоят, че тя генерира золари без подкрепата на достатъчно златни резерви - нещо, което прави системата уязвима за криза на доверие.

Една нова парична имплозия освен това би била голяма неприятност за 93-годишния президент Робърт Мугабе в момент, когато той се опитва да остане на поста след 37 години начело на страната на предстоящите избори след по-малко от година.

В петък купуването на 100 американски долара в брой чрез банков трансфер струваше 145 електронни золара - леко подобрение спрямо равнището от 160 миналата седмица. На 23 септември, когато слухът, че централната банка купува долари на черния пазар, се понесе в Хараре, курсът обаче скочи до 185.

Цените на ежедневните стоки също скочиха, тъй като вносителите на храни, горива и лекарства са принудени да се насочат към все по-неблагоприятния и рисков черен пазар, за да платят за своите продукти. Само една седмица по-късно олиото, зърнените изделия и маслото, внесени от Република Южна Африка, струваха с до 30% повече.

Долари, болари, золари

Банков източник от Хараре заявява, че отдели на Резервната банка на Зимбабве (РБЗ) са предизвикали паниката преди две седмици, като са използвали голямо количество емитирани от РБЗ доларови бонове, за да купят злато от малки миннодобивни фирми. Когато новоотпечатаните банкноти, наричани "болари", започнали да се разпространяват по улиците, валутни търговци предположили, че централната банка се сдобива с истински американски долари от черния пазар, което изстреляло курса им нагоре.

Боларите са третият вид долари, използвани в Зимбабве, след доларовите банкноти и золарите. Подобно на електронната версия, тези псевдобанкноти са замислени като еквивалент на доларите, емитирани от Управлението за федерален резерв на САЩ, но сега струват по-малко. Боларите, подкрепени с непрозрачен кредит в размер на 200 милиона долара от Afreximbank, с централа в Кайро, бяха въведени за първи път в обращение през ноември. Тази седмица 1 долар се обменяше за 1,3 болара, след като курсът се повиши до 1,5 през септември.

Цитираният банков източник заяви, че филиалът на РБЗ Fidelity, единственият търговец на злато в Зимбабве, плаща на миннодобивни фирми за благородния метал в долари и бонове в съотношение 60:40, докато преди месец тези операции са се извършвали само в долари, и това предизвикало подозрения, че централната банка е започнала да остава без твърда валута. Управителят на РБЗ Джон Мангудя отрече Зимбабве да е изпаднала в поредната валутна криза. Той обясни пред Ройтерс, че банката харчи по 1 милион долара в бонове всяка седмица, за да купува злато, като увери, че това няма да се отрази на пазарните стойности.

"В една икономика с бонове за 180 милиона долара, не съм много сигурен дали едно такова количество може да е отговорно за промяната в течение на няколко дни на икономическите фундаменти на разликите в курсовете на паралелните пазари", коментира Мангудя.

Коли, къщи и акции

Ситуацията обаче е трескава и непостоянна.

За да се опита да предотврати масовото изтегляне на вложенията от местните банки, правителството се опита да ликвидира черния пазар с укази, даващи на полицията повече правомощия, и обявявайки, че хората, занимаващи се с незаконна търговия с валута, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Въпреки предупрежденията тези дилъри продължават своя бизнес по улиците на Хараре, макар и по-дискретно от обикновено заради дебнещите цивилни полицаи.

"Това е единственият начин да се грижа за семейство си. Сега обаче ще е трудно да се търгува открито, както бяхме свикнали", каза дилърът Тереза Чирва, хвърляйки поглед зад гърба си, пъхайки пачка бонове и долари в чантата си.

Изчисляването на истинската стойност на золарите е трудна задача, но икономистите започнаха да използват отново една мярка, употребявана през периода на хиперинфлацията - т. нар. подразбиращ се курс на Old Mutual, който сравнява цените на акциите на застрахователната фирма Old Mutual в Хараре и Лондон.

Когато се разнесоха слуховете за централната банка миналия месец, разликата в цената на акциите в полза на тези в Хараре се увеличи значително, което означава, че зимбабвийците се нуждаят от много повече електронни долари, за да купят акциите, с които някой може да се сдобие в Лондон срещу обикновени щатски долари. Освен че се опитват да си осигурят твърда валута, зимбабвийците също превръщат долари в материални активи като коли или имоти, или пък търгуват на фондовия пазар, с надеждата, че акциите ще имат стойност, дори ако банковите спестявания бъдат заличени.

В резултат основният борсов индекс в Зимбабве, ZSE Industrial, скочи със 77% през последния месец до рекордното равнище от 433 пункта тази седмица. Нивото на индекса се е утроило от началото на годината.

"Инвестирам във фондове, търгуващи с акции, с надеждата, че това ще ми даде някаква стойност срещу моите пари", заяви Нкоси, компютърният техник. "Не знаем какво ни чака утре."

Статията от агенция "Ройтерс", препечатваме от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!