Американска компания предлага България да произвежда военни машини

Юлиан Христов 27 юни 2017 в 12:35 12620 28

България може да се превърне в регионален лидер по производството на сухопътни машини за пехотата. Това става ясно от предложението, което американската компания Textron Systems отправя към българското правителство. 

Във вторник компанията представи възможностите за доставка на нова бронирана машина за пехотата. 

Специално за българската армия ще бъде разработен прототип върху базата на машините COMMANDO. Вариантът, който се предлага, е шестколесна машина със задвижване на всички колела (6х6). Оборудването ще бъде извършено в България според изискванията на командването на Сухопътните войски. Предлага се пълна логистична поддръжка, доставка на резервни части и обучение на персонал. 

До 20 месеца от подписването на договор първите машини произведени по посочения модел могат да влязат на въоръжение в армията ни. Очакването е производството у нас да разкрие 15 хил. работни места.

Съвместно с Textron Systems презентация направиха и от германската Rheinmetall, която предоставя оборудване за машините - от електроника, до платформи за въоръжение и системи за управление на бойните действия. Фирмата предлага иновативно технологично решение - Tacnet, което представлява "сърцето" на машината. Системата предоставя пълна картина на бойното поле с информация за разположението на вражески единици и навигация, което на практика прави машината способна да се придвижва във всякакви метеорологични условия и при намалена видимост. 

От Textron са готови да разговарят за гъвкави финансови схеми за изплащане.

На презентацията в столичния хотел "Хилтън" присъстваха представители от политическия кабинет на Министерството на отбраната, както и секретарят по сигурност и отбрана на президента и бивш военен министър Стефан Янев, бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова, акад. Стефан Воденичаров - председател на сдружението "Българска отбранителна индустрия" и представители на академичната общност. 

В доклад на министъра на отбраната от миналата седмица се предвижда инвестиционният проект да обхваща интервал от 12 години - от 2018 до 2029 г. За него държавата може да задели 1.22 млрд. лв., като очакванията са да бъдат придобити 198 единици бойна и специална техника.

В проекта са включени прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти.

Необходимата техника и оборудване трябва да бъдат доставени в рамките на 7 години, а изплащането да бъде разсрочено. В доклада се посочва, че реализацията на проекта е възможна единствено във варианта на купуване на нови бойни и специални машини, произведени от международни производители с участие на български фирми от отбранителната промишленост в доставката на отделни елементи и поддръжката на машините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

33

Стефан

29.06 2017 в 12:21

Малоумния, я "разясни" какви точно "познания" трябват, за да вденеш че не ти трябва хоризонтално сложена минохвъргачка в бой, в който ъглите на обстрел са практически зенитни. Което се случва в планините и градовете. България е общо взето планинска страна, и в нея още има градове с големи къщи.
Твоя работа, и твой позор е да ходиш по разни равнини и пустини да палиш чуждите къщи, и да трепеш чуждите деца и жени. Няма нужда да забъркваш в това нито българската армия, нито отбраната на Отечеството.

8576

32

Habood

29.06 2017 в 10:54

За сведение на фатмака-нощен пазач, спал съм на "Римския път" за Драма повече пъти, отколкото са мозъчните му гънки.
Когато нямаш интелектуален капацитет и познания в дадена област е по-добре да седиш в ъгъла, като нас*ано дете и да слушаш какво си говорят по-умните, ако ги разбереш ще е от полза, но не се напъвай да словоблудстваш, защото тежестта отзад ще се увеличи.
Ако започнат смислените коментари по темата ще намина отново.

23293

31

Стефан

28.06 2017 в 23:09

Малоумнико, ако поне веднъж беше виждал планински проход и куполно оръдие, може би щеше да знаеш за какво става дума.
Къде какво има, и какво се води, е ария от друга опера. Като няма риба - и рака е риба. А у нас няма армия, та че няма и БМП-та - май не е голям въпрос.

23293

28

Стефан

28.06 2017 в 18:52

Аха, значи не си пиар на Текстрон, така ли?
Тогава не разбирам поведението ти, на благосклонно даващ думата за въпроси. Такава надменност е признак на обикновенна простащина.

ОФ и 15 метра, и 6 километра, са среднички данни за обикновенна батальонна минохвъргачка. Която обаче може и много други неща:) И пак се опитваш да избудалкаш несведущите. Къде е целта, за тия 6 километра? На същата надморска височина, на която и стрелящото оръдие? Или между тях има хълм, или високи сгради?
Само затова, хич не лошата БМП-1, навремето отиде в небитието. Първо у нас, после и в Русия. И в планината, и в бетонен град, такава машина просто остава без оръжие. Като няма и десант, остава обикновенна мишена за трениране на новобранци.

За несведущите си вреден, за мислещите - досаден.
Бастиона - Бастион, сега говорим за това недоразумение на Текстрон. Или за негови модификации, които се опитват да ни пробутат. Опита ти за сменяне на темата, не ме интересува с нищо.

8576

27

Habood

28.06 2017 в 18:09

Просто чета. Не правя сравнителни характеристики. Отечествнофронтовския ефект е с поразяващо действие повече от 15 м. Факти - по-умни от мен хора са оценили оръдието и са го приложили в различни машини. Пиша само на български, а английски текст е копиран директно от сайта. За незнаещите отдолу съм пояснил, за мислещите съм полезен.
Толкова бойна техника на вторични суровини съм видял, че някои дори не са в състояние да си го представят. Одеве писах нещо за "Бастион"-а, това е посказка, но го пропускаш, понеже е неудобно. Никой не знае кой ще му е противник - войната е пълна с изненади.
Ъгли на възвишение на какво? Ако става въпрос за възвишението на коментираното въоръжение - то изпраща снаряда на посочените 6 км разстояние.
Просто ми е интересно да бъда полезен с информацията, която имам и намирам.

23293

26

Стефан

28.06 2017 в 17:24

Пряк въпрос: ти СИ, или НЕ СИ представител на производителя?

За останалите глупости нямам и какво да кажа. Пиши на БЪЛГАРСКИ! Това, което си написал на английски - просто не разбираш. Ти НЕ знаеш българските термини, следователно компетентността ти е под нулата. На колкото и машини да сложат безполезно оръдие, това няма да го направи нито по-мощно, нито по-полезно. Едва ли ще разбереш какво те питам, ако стане дума за ъглите на възвишение, за възможностите на ОФ снаряд, за какво да е друго. Нито ще има какво да ми кажеш на факта, че противника на това нещо, ще е 100 мм автомат, сдвоен с 23 мм автомат, на руската БМП-3, 4. Които и плават:))

А общото между военната техника и офроуда е в това, че всичката военна техника ТРЯБВА да е офроудна. Или ще се превърне във вторични суровини още в казармите. Преди боя. Ама ти и това не знаеш:)))

8576

25

Habood

28.06 2017 в 17:04

Стандартни изисквания за зачитане високата проходимост на ББМ:
- стена - 50 см;
- челен наклон - 60 градуса;
- страничен наклон - 30 градуса;
- преодоляване на брод;
- преодоляване на ров - 4х4 - .6 м; 6х6 - 1,2 м; 8х8 - 2,0 м.
- степен на балистична защита - кинетична и минна - съгласно STANAG 4569 /http://www.alternatewars.com/BBOW/Ballistics/STANAG_4569_Ed2.pdf/
Това достатъчно ясно ли е или пак ще говорим за Шварцфал.
Нещо друго за разясняване?
 
X

Да помогнем на украинските деца!