Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ако сградната инсталация е над 25% от сметката за парно, някой ви краде. Какво ще се промени?

OFFNews 24 април 2018 в 12:05 10973 0

На 13 април тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно и топла вода, а Министерството на енергетиката обяви, че готви промени в закона, които да защитят потребителите.

Какво се очаква да се промени?

Съдът отменя една от формулите в методиката на изчисляване на дължимите суми. Сред аргументите е и, че начинът на разпределяне на потреблението е несправедлив: допуска се начисляване на сметки, които не са изчислени на база действително потребление. Съдът припомня, че са нужни прозрачни правила и точност при отчитането, за да могат клиентите лесно да регулират колко енергия ползват и колко ще платят за нея.

Ключов е моментът с начисляването на суми за сградна инсталация - за тръбите, минаващи през жилищата. Макар да не се произнася срещу тази практика, съдът посочва, че "разпределеното индивидуално потребление ще е по-близо до действителното тогава, когато определеното общо количество топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация, е максимално близко до действителното". Известни от практиката са случаи, в които около 50% от сметката са за сградна инсталация. Отделно, такава се начислява и на онези, които са се отказали да ползват парно, но през апартаментите им минават тръби на топлофикация.

Колко е допустимо да е таксата за сградна инсталация?

Според енергийния експерт Атанас Тасев формулата за изчисление на сметките е добра и дори служи за индикатор за крадене на енергие. Ако във фактурата ви таксата за минаващите тръби е над 25 на сто от сметката, значи някой краде от вас, каза той в интервю за сутрешния блок на БНТ. При новите системи таксата била около 8%, което е в рамките на нормалното.

В същото предаване адв. Димитър Деков посочи, че настоящият метод за изчисляване е несправедлив основно по отношение на две групи абонати: тези, които живеят на по-горните етажи и не ползват топлинна енергия и тогава в техните жилища не идва каквато и да е топлина, но те трябва да плащат пропорционално част от сградната инсталация. Другите са всички, които не желаят да ползват топлинна енергия. Адвокат Деков припомни, че съществува правило, че не можеш да плащаш за услуга, която не си поискал. Това означава, че хората, които не искат да ползват парно, не бива да ги караме да плащат парно, смята адвокатът. 

Според Атанас Тасев системата е за колективно ползване и тази енергия от сградната инсталация е собственост на всички. "Проблемът е, че ние не сме коректни и се опитваме да излезем от система, която е наложена с договора, който сме подписали", посочи Атанас Тасев.

Oт министерството на енергетиката все още не са обявили конкретните си предложения за промени. Решението на 3-членния състав на ВАС може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!