След петия ден на Световното: Тасева и Калейн спечелиха квоти за Токио 2020

Василена Иванова 20 септември 2019 в 19:50 2430 0

Снимка Анна Недкова/БФХГ

С две олимпийски квоти, 4-о място в многобоя за Боряна Калейн и 9-о за Катрин Тасева, грациите ни завършиха представянето си на Световното първенство по художествена гимнастика в азербайджанската столица Баку.

Поставената цел за Токио 202 бе успешно изпълнена, а момичетата ни успяха докрай да издържат на напрежението и в последния 5-и ден от състезанието.

Днес първа за България започна Катрин Тасева, която бе в първата група. Тя стартира с най-ниско оценявания уред – лента. Най-новата й композиция донесе на гимнастичката ни оценка от 19.100. Въпреки оплитане, което Катрин направи в началото, тя получи по-висока оценка от квалификацията, където бе оценена с 18.800. За обръча си, който също не изигра на максимум, получи 20.200. Грацията ни успя да покаже съчетанията си по-добре от предишните дни и издържа на напрежението. За топката си получи 20.900, а за бухалките, с които завърши, получи 21.800. Сборът от 82.000 й осигури сигурна квота още след първата група, в която тя завърши първа. В крайното класиране грацията ни зае 9-о място.

Боряна Калейн бе втора от българките и издържа докрай на напрежението. Тя изигра четири безгрешни композиции. За най-новото си съчетание на бухалки получи 22.350. Калейн буквално го изигра на един дъх и се забавляваше по терена. За лентата си грацията ни събра 19.900, което е много силна оценка за уреда. На обръч Боряна имаше малко неточности, но успя да изиграе съчетанието си много добре. Тя получи 21.625. Последно излезе на топка с много усмивка и настроение. Заслужено получи 22.400. Така Калейн събра сбор от 86.275, който й отреди престижната четвърта позиция в многобоя. Още по-голям успех постигна и със спечелването на втората квота за отбора на България.

Световна шампионка стана рускинята Дина Аверина, която днес допусна грешки, но това не й попречи да влезе в клуба на трикратните поредни световни шампионки – българките Мария Гигова и Мария Петрова и рускините Евгения Канаева и Яна Кудрявцева. Аверина спечели златото със сбор от 91.400. До нея застана сестра й Арина Аверина, която зае втората позиция с резултат от 91.100. Бронзът бе за Линой Ашрам от Израел, който тя напълно заслужи. Резултатът на Ашрам бе 89.700.
По две квоти взеха още Русия, Украйна, Израел, Беларус, Италия и САЩ. Япония и Азербайджан са с по една.

Утрешният ден за България ще продължи с ансамблите, където сме една идея по-спокойни, тъй като вече имаме квота от Световното първенство в София миналата година, където грабнахме бронза. Момичетата ни ще играят от 13:30 българско време в първа група, като започват със съчетанието си с обръчи и бухалки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови