ЦСКА и Левски чакат чудо, Лудогорец ще е поставен в Шампионската лига

OFFNews 07 април 2019 в 16:33 7136 0

Родният първенец, който и да е той, ще започне от първия предварителен кръг на пресявките за влизане в групите на Шампионската лига.

Там почти сигурно Левски и ЦСКА няма да са сред поставените, а седем от евентуалните им съперници вече са ясни. Това са БАТЕ Борисов, Астана, Макаби Тел Авив, Шериф, Розенборг, ХИК Хелзинки и Дъндолк. Към тях можем да добавим АИК Швеция, Цървена звезда, Селтик, шампионите на Кипър, Полша и Румъния.

Причината сини и червени да са сред непоставените е ниският им коефициент. Този на България, спечелен основно заради представянето на Лудогорец в Европа, е 3.500. На столичните грандове е по-малък и поради това всички наши клубни отбори, без разградчани, ще играят в евротурнирите с националния коефициент.

Именно в него е и минималният шанс при шампионска титла на ЦСКА или Левски, първенецът да е сред поставените в първия предварителен кръг. Това е малко вероятно, тъй като трябва да се получат изненади при шампионите в над 10 държави.

Ако Лудогорец стане шампион, е сигурно, че той ще е поставен в първите два кръга.

Към този момент са ясни пет техни евентуални съперника - Валур, Торсхавн, ФК Рига, Сабуртало, шампионът на Северна Ирландия. Към тях можем да добавим шампионите на Черна гора, Малта, Гибралтар, Косово, Андора, Сан Марино, Люксембург, Армения и други. Със сигурност обаче ще има и 2-3 по-корави противника при определен развой в борбата за шампионската титла в държави като Полша, Унгария и Румъния.

Важно е да се отбележи и фактът, че тази година потокът на шампионите ще е доста по-силен от миналата. В него освен вече споменатите клубове на по-късен етап ще се включат Динамо Загреб, Копенхаген, ПСВ или Аякс, Славия Прага или Виктория Пилзен, Йънг Бойс, ПАОК и Ред Бул Залцбург.

От този поток само четири клуба ще влязат в групите на ШЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews