Скандали тресат Русия заради наградите на футболистите

OFFNews 29 юли 2018 в 13:47 9963 0

Руският спорт е разтърсен от огромен скандал заради наградите, които президентът на страната връчи на футболистите и треньора на националния отбор след Мондиал 2018.

Селекционерът Станислав Черчесов и някои от играчите получиха "Орден на честта", а останалите званието Заслужил майстор на спорта. На домакинския Мондиал руския тим стигна до 1/4-финалите, където загуби от Хърватия. Много спортисти, постигали значително по-високи резултати, разкритикуваха фаворизирането на футбола от страна на държавното ръководство.

"Смях, аз съм печелил европейско първенство, Световни лиги, Шампионски лиги, а къде ми е значката за Заслужил майстор на спорта? Биха арабите и ето си медал", избухна волейболистът Алексей Спиридонов. Преди него подобно мнение изрази и колежката му Екатерина Гамова, която е двукратна световна шампионка.

"За да станеш Заслужил майстор на спорта преди се искаше да си поне световен шампион или призьор от олимпиада. Сега го дават за осмо място! Това звание се обезценява напълно. Да не забравяме, че дори не всички от нас получиха званието след световното през 2010-а година, а само титулярите. Очаквах, че ще се получи така", написа Гамова в Инстаграм.

Треньорката по фигурно пързаляне Татяна Тарасова я подкрепи напълно.
"Съгласна съм с нея, тя знае какво говори. Представянето на футболистите ни донесе радост, но това не е основание за държавни награди. Има си ясни критерии, трябва да си световен, европейски шампион или поне призьор от олимпиада. Футболът не е изключение от останалите спортове, че да се нарушават съществуващите правила. Защо държавата не помогна на спортистите си за олимпиадата в ПьонгЧанг, а вместо това награди виновникът Виталий Мутко, който в качеството си на министър на спорта провали всичко?", попита Тарасова.

Това са само част от мненията след церемонията в Кремъл, а скандалът ще продължи да се разраства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови