Санкциите не работят: В Русия ще правят безаналогов аналог на симулатора FIFA

OFFNews 26 февруари 2024 в 19:47 3873 1

FIFA

Снимка EA

Кадър от FIFA

Санкциите срещу Русия заради агресията срещу Украйна удариха и любителите на електронните спортове. Още в първите дни след нахлуването на ордите на Владимир Путин в съседната държава, от компанията Electronic Arts (EA), която стои зад популярния футболен симулатор FIFA, обявиха, че осъждат агресията и се изтеглят от руския пазар.

От базите данни бяха премахнати руските отбори, а местните геймъри лишени от легален достъп. Липсата на играта явно вече се усеща, тъй като в Русия се заговори за създаването на местен аналог, което е в духа на т.нар. импортозаместване, с което се хвали пропагандата.

Идеята е била лансирана от бившия национал Андрей Аршавин, известен с неудачния си престой в Арсенал. Той е запознал с нея президента Владимир Путин.

Естествено, в руския аналог ще присъства "сборная", както и отборите на други дружески страни. Разноските по създаването на аналога са били прехвърлени на държавната Газпром. Кога ще е готова и колко ще струва - все още е забулено в мъгла.

"Вече се разработва. Въпросът беше да не молим президента за помощ, а да се намери компания, която сама да реши да подкрепи инициативата.

Разработването на такава игра не става от днес за утре, може да отнеме и десетилетие", казва босът на руската федерация по електронни спортове.

Докато чакат безаналоговия аналог на популярната игра, руските геймъри ще трябва да си намерят друго развлечение.

Още през 2022 година в Русия обявиха, че ще си правят сами компютри и смартфони, но процесът още не е стартирал. Вместо това в страната разчитат на т.нар. паралелен внос чрез трети страна за новостите в областа на техниката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика