Погват Венцеслав Стефанов за расизъм

OFFNews 09 март 2021 в 14:32 2976 0

Президентът на Славия и член на Изпълнителния комитет на БФС - Венцеслав Стефанов, може да има сериозни неприятности.

Няколко институции са сезирани и провеждат разследване за расизъм и дискриминация от негова страна, а това може да доведе до сериозни санкции, съобщава dsport.bg. БФС, Комисията за защита от дискриминация в България, международната асоциация за борба с расизма FARE и УЕФА са обърнали сериозно внимание на изказвания на Стефанов направени по време на пресконференция миналото лято.

През юни 2020 година Стефанов дава пресконференция в пресклуб "България", на която използва думи от сорта на "бежанци и тем подобни", "ние вземаме такива от джунглите там по Амазонка", "черен пе**ст", "негър, негри" и други епитети свързани с расова и сексуална дискриминация.

Именно заради тези негови думи институциите са сезирани и се очаква да излязат със своите становища.

Самият Стефанов застана зад думите си и се оплака, че те били извадени от контекст, а освен това съдържали и цитати.

"Аз продължавам да си стоя зад думите, но нека обаче те не бъдат вадени от контекста. Тогава наистина споменах, че понякога и ние в Славия взимаме футболисти от "джунглите на река Амазонка", в което не намирам нищо обидно.

Що се отнася до другите класификации, на въпросната пресконференция аз цитирах бившия играч на Славия Абуд Омар. Той се беше оплаквал, че го наричали така в съблекалнята. В същото време обаче самият Омар е наричал белите играчи с обидни наименования", защити се Стефанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков