Напусна ни Аян Садъков

OFFNews 01 юли 2017 в 16:46 5581 0

Тъжeн ден за българския футбол. Напусна ни футболистът с най-много мачове за всички национални отбори Аян Садъков. Легендата на Локо Пловдив днес беше приет в болница в Пловдив с дихателни проблеми, но не успя да се пребори за живота си. Той си отиде от този свят на 56-годишна възраст.

Дълго време Садъков се бореше с тежката диагноза - амиотрофична латерална склероза. Уви, отиде си рано, въпреки страхотната подкрепа на мнозина колеги, фенове и приятели

Бате Айко, както го наричаха феновете, е сред най-големите легенди на пловдивския футбол. Някогашният халф има над 300 мача и над 100 гола за Локомотив (Пловдив). Със "смърфовете" е носител на Купата на Съветската армия през 1983 година. Емблематичен трофей за черно-бял Пловдив

За България Садъков е записал 79 мача и 9 попадения, като е част от националния отбор на световното първенство в Мексико през 1986-а.

В кариерата си има и три сезона в португалския шампионат с Беленензеш, а в средата на 90-те години окачи бутонките на пирона след кратко пребиваване в Ботев (Пловдив).

Дебютира за националния отбор в края на 1981-а в контролна среща с Бразилия в Порто Алегре.

Мач №50 за "лъвовете" легендата на Локо (Пд) играе срещу Аржентина на Диего Марадона на световните финали в Мексико.  Бате Айко носи националната фланелка за последно през пролетта на 1991-а в приятелски мач с Дания.

Екипът на OFFNews изказва искрените си съболезнования на семейството, близките и приятелите на Аян Садъков, както и на всички любители на футбола. Мир на праха му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!