Хърватия се прости с легендата Чиро Блажевич

OFFNews 08 февруари 2023 в 16:09 1783 0

Футбол

Снимка Пиксел

Мирослав Блажевич

Легендарният хърватски треньор Мирослав Чиро Блажевич почина ден преди да навърши 88 години, съобщиха медиите в родината му. Блажевич дълго време се бореше с рак на простатата, който в крайна сметка сложи край на живота му.

Роден е на 10-и февруари 1935-а година в Травник (днес в Босна и Херцеговина). Като футболист играе на позицията дясно крило, като носи екипите най-вече на Локомотива (Загреб), Риека, ФК Сараево, а след това отива в Швейцария и завършва кариерата си след три години в Сион и Мютие, по онова време в първа лига на страната.

Но истинската слава на Чиро Блажевич идва при треньорската му кариера, която продължава 47 години. В кариерата си е бил начело на 30 отбора, 6 години е бил начело на националния отбор на страната. Класира Хърватия на Евро 96, а две години по-късно извежда ватрените до 3-ото място на Мондиал 98. След същото това Световно първенство е избран и за треньор на годината в света в анкета на спортни журналисти и медии.

Също така е бил национален селекционер на Босна и Херцеговина и на Швейцария. На клубно ниво е водил отбори като Динамо (Загреб), ПАОК (Солун), френския Нант, Хайдук, Грасхопърс, Ксамакс Нюшател, както и отбори в Китай, Малайзия.

В първия си сезон като треньор в бивша Югославия извежда отбора до 5-о място в общата лига, но през сезон 1981/82 постига дубъл с титлата и купата на бившата вече федерация. След това става два пъти шампион на независима Хърватия, а също така на Швейцария, както и на Босна и Херцеговина.

Активен участник и в гражданското общество, Чиро Блажевич беше един от големите приятели и поддръжници на първия президент на независима Хърватия Франьо Туджман.

Не остава на страни и от изкуството, като се снима в четири филма в киното, като в три от тях играе самия себе си. Участва и в 11 телевизионни превъплъщения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови