Футболът ни? Това са Дунав, Камбуров и Ването Цветков

Ивайло Йолчев 18 март 2017 в 20:46 27287 0

Отдавна твърдя пред приятелите, че ако мога да гледам още "професионален" български футбол, то е заради един отбор и двама играчи. Тимът е Дунав. За мен единственият освен Лудогорец, който играе приятно за окото.

Футболистите са двама от изчезващ у нас вид - Марто Камбуров и Иван Цветков. За мач на Пирин си заслужава да дадеш 10 лева, само за да видиш глезена на Ването при пас или спиране на топката. Абсолютна класика. "Олд Скуул"! Тримуф на красотата!

Същото и при Камбуров. Пласиране, спиране, удар. Тези неща ги няма вече у нас. Изчезват. Уви, след Ването и Камбуров вероятно завинаги. Звучи пенсионерски, но бяха години, когато всеки отбор в "А", че и в "Б" група имаше по трима като Иван и Мартин . В ЦСКА, Левски, пловдивските Ботев и Локо бяха по 7-8!

Дунав е друга бира, уникално явление. Поставям го твърдо като номер 1 през сезона дотук по няколко причини. Първо, Лудогорец е отбор извън стандартите на българското първенство. Тимът на Домусчиев няма работа тук, освен да вземе виза към Шампионската лига. Вече бие по навик, без тръпка, пълна скука! Лудогорец бяга по друга писта.

Виж,  Дунав е хубавият пример. Това е отборът, срещу който се свири най-тенденциозно от съдиите. Русенци нямат гръб, никой рефер няма да бъде наказан , ако поокастри тима на Веско Великов. При нормално съдийство Дунав нямаше да е извън тройката.

Русенци са е и най-евтиният отбор в елита. Там отличниците взимат по 2500 лева. И те не са дори петима. Останалите скачат от радост на 1500 лева месечно. Толкова е квартирата на ментетата, които  ритат на "Армията" или "Герена".

На Дунав има изключително здрав колектив, който тръгна от "В" група и стигна честно в "А". Единствен сред новаците!   

Дунав има изключително модерни атакуващи футболисти като Будинов и Шопов, които се разбират без да се гледат. Железен капитан Димов. Много добри, но недоценявани защитници като Патев и Милчев. Двама равностойни вратари. И изключителен дух, желание за футбол.

Той е заразителен. И съживи кариерите на Антон Огнянов, Карагерен, Бранимир Костадинов, Самир Аясс, кой ли още не.

Хубавото е, че феновете на всички отбори оценяват съграденото от Веселин Великов. Лошото е, че националните селекционери не забелязват. Или така им е удобно. Но те отдавна са чиновници, които гледат да угодят на 3-4 отбора с повиквателните. Затова и се провалят, овцете без мнение ги водят и гонят както си искат.

Майната им, да са живи и здрави! Важното е Русе да бъде горд със своя отбор. А аз ще продължа да си включвам телевизора само заради Дунав, Ването Цветков и Мартин Камбуров!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews