ФИФА обмисля промяна в правилото за засада

OFFNews 01 януари 2020 в 21:11 3850 0

ФИФА възнамерява да промени правилото за засадата през лятото. Предложението е за засада да се счита, когато има разстояние между тялото на нападателя и последния защитник. Или с други думи, атакуващият трябва да е изцяло в положение на засада.

В момента правилото е, че си в засада, ако част от тялото, с която може да се отбележи гол, е зад защитата. Това доведе до много "тънки" решения, особено с използването на системата VAR, като много често става въпрос за сантиметри.

Така в засада попада например рамо или пък върхът на обувката, като става въпрос за сантиментри.

Първи за ситуацията се сети шефът на УЕФА Александър Чеферин, който образно обясни, че по сегашния правилник, ако имаш например по-дълъг нос, значи постоянно ще си в засада, напомня "24 часа". Ако поне една част от тялото на нападателя е на една линия със защитника, то тогава няма да има засада.

Промяната може да бъде направена чак след края на сезона, когато по традиция се събира международният борд по правилата. Той е единствената институция, която има право да променя или да коментира правилника. Решенията му влизат в сила веднага.

Предложението на ФИФА ще бъде дискутирано на заседанието на борда на 29 февруари в Северна Ирландия. Ако бъде прието, ще влезе в сила от 1 юни.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!