Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на посланика на ЕС

Ивайла Сопотенска 21 януари 2021 в 13:30 1406 0

Снимка pixabay

Великобритания отказва да даде на Жоао Вале де Алмейда, посланик на ЕС в страната, пълен дипломатически статут, какъвто имат другите посланици. 

Външното министерство настоява, че на Де Алмейда и на неговите служители не се полагат привилегиите и имунитетът, предоставени на дипломатите съгласно Виенската конвенция.

Донякъде е разбираемо желанието да не се създава прецедент, като представителите на международна организация са третирани по същия начин като еднонационална държава.

В тази ситуация посланикът няма да има възможността да представи акредитивните си писма на кралицата като другите дипломатически ръководители на мисии.

Решението на Великобритания е в ярък контраст със 142 други страни по света, където ЕС има делегации и където всички негови посланици получават същия статут като дипломати, представляващи суверенни държави.

Хосеп Борел, върховният представител на ЕС по външните работи, се обърна към външния министър Доминик Рааб, за да изрази своите "сериозни опасения".

Дипломатически права

Очаква се въпросът да бъде обсъден от външните министри на ЕС следващия понеделник, когато те ще се срещнат за първи път след преходния период след Брекзит, приключил на 31 декември.

Министерството на външните работи и международното развитие на Великобритания иска да се отнася към делегацията на ЕС само както към представители на международна организация.

Това означава, че дипломатите от ЕС няма да имат пълната защита на Виенската конвенция, която им дава имунитет срещу задържане, наказателна отговорност и данъци.

Правата, предоставени на персонала на международни организации, са по-специални и с по-малък обхват.

Специфичен случай

ЕС настоява, че не е типична международна организация, защото има своя собствена валута, съдебна система и правомощия за създаване на закони.

В писмото си до Рааб миналия ноември Борел казва:

„Вашата служба ни изпрати проектопредложение за споразумение, по отношение на което имаме сериозни опасения. Предложените договорености не отразяват специфичния характер на ЕС, нито отговарят на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство като важна трета държава. Те не биха предоставили обичайните привилегии и имунитет за делегацията и нейните служители. Предложенията не представляват разумна основа за постигане на споразумение."

Представители на ЕС обвиняват в частност Министерството на външните работи в лицемерие, защото когато през 2010 г. в резултат на Лисабонския договор беше създадено постоянното представителство на ЕС, Обединеното кралство подписа предложенията на дипломатите от ЕС да бъдат предоставени "привилегии и имунитет, еквивалентни на посочените във Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г.".

Източник от ЕС заяви: "Изглежда жалко. Не става дума за привилегии, а за принцип. Какво говори това за Обединеното кралство, за това колко тежи британският подпис?"

Някои представители в ЕС също се опасяват, че враждебно настроени държави могат да копират от Обединеното кралство и да понижат защитата, предоставена на дипломати от ЕС в собствените им страни. Това може да им даде възможност да упражняват тормоз и да ги улесни да отстранят дипломатите.

Говорител на Европейската комисия заяви: „Обединеното кралство, като страна подписала Договора от Лисабон, е наясно със статута на ЕС във външните отношения и подкрепяше този статут, докато беше член на ЕС."

"ЕС има 143 делегации, еквивалентни на дипломатически мисии, по целия свят. Без изключение всички приемащи държави са приели да предоставят на тези делегации и техния персонал статут, еквивалентен на този на дипломатическите мисии на държави съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и Великобритания е наясно с този факт."

Той добави: „Нищо не се е променило след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, за да оправдае каквато и да е промяна в позицията от страна на Великобритания".

„Статутът на ЕС във външните отношения и произтичащият от това дипломатически статут са признати до голяма степен от страните и международните организации по целия свят и ние очакваме Обединеното кралство да се отнесе незабавно по съответния начин с делегацията на ЕС“.

Говорител на Министерството на външните работи на Великобритания заяви:

"Ангажиментът с ЕС по отношение на дългосрочните договорености за делегацията на ЕС във Великобритания продължава. Докато дискусиите все още са в ход, не би било подходящо да спекулираме с подробностите относно евентуално споразумение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови