ЕК удължи три наказателни процедури срещу България

OFFNews 20 юли 2023 в 14:02 1530 0

комисия

Снимка Архив

Европейската комисия.

Европейската комисия удължава три наказателни процедури срещу България с изпращането на официални уведомителни писма. Случаите са свързани с автомобилното застраховане, превоза на опасни товари и отчитането на корпоративните данъци, съобщи БТА.

Автомобилно застраховане

Правилата на ЕС за автомобилното застраховане установяват механизъм за обезщетение на жертвите на пътни произшествия при неплатежоспособност на отговорния застраховател, се посочва в съобщението. За тази цел държавите в ЕС трябва да назначат служби за разглеждане на подадените искове. За трансгранични случаи се предвижда тези служби да сключат взаимни споразумения за уреждане на спор до 23 декември. Държавите трябваше да определят въпросните служби до 23 юни, или поне да съобщят на ЕК кой ще договоря споразуменията. Комисията изпраща официални уведомителни писма до 16 държави, сред които са също Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения за това, че не са съобщили на комисията за пълното прилагане на тези правила до крайния срок на 22 юни.

Правила за превоз на опасни товари

Правилата за вътрешния превоз на опасни товари, приложими за международни и за национални превози, извършвани в ЕС, обхващат последните изменения на международни споразумения и разпоредби в тази насока. ЕК е изпратила днес официални уведомителни писма до девет държави, сред които са също Белгия, Естония, Кипър, Унгария, Австрия, Португалия, Финландия и Швеция, тъй като не са съобщили какви национални мерки са предприели за въвеждане на изискванията до крайния срок на 30 юни.

Отчитане на размера на корпоративните данъци

Европейските правила предвиждат всички международни дружества, действащи и с постоянно представителство в единния пазар на ЕС, с приходи над 750 милиона евро да публикуват отчет за размера на корпоративните данъци, които плащат във всяка държава и в юрисдикции, които не оказват съдействие за данъчни цели. Тези отчети включват и допълнителна информация, като например броя на служителите или оборота по държава. Комисията изпраща официални уведомителни писма до 17 държави, сред които са също Белгия, България, Чехия, Естония, Гърция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Финландия, защото не са съобщили какви мерки са предприели за пълното въвеждане на европейските правила до крайния срок на 22 юни, се отбелязва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови