Що е то „гореща точка“ и има ли почва у нас?

OFFNews 25 септември 2015 в 08:38 5470 8

Що е то „гореща точка“ и има ли почва у нас?

Изказването на канцлера на Германия Ангела Меркел за изграждането на "горещи точки" за бежанци стана причина за подробни разяснения от българските и европейските власти за това какво всъщност е имала предвид.  

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция и че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието с разбиране и заявихме, че щом страната иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. България сама каза: "Ние имаме проблем, защо не и ние?", каза Ангела Меркел след извънредна среща на Европейския съвет по въпросите с имигрантите в Европа.

Това доведе до вълна от разяснения.

Първото беше от премиера Бойко Борисов, който се появи неочаквано на форум на БЧК. В половинчасово изказване той даде разяснения, че страната ни не е искала изграждането на такава точка. Той поясни, че е поискал помощ от европейските институции. 

Какво представляват "горещите точки" според Еврокомисията:

"Горещите точки", които засега Европейската комисия възнамерява да разкрие в Италия и Гърция за справяне с мигрантските потоци, не са центрове за задържане или подслоняване, а екипи за подкрепа, съставени от европейски институции. Те работят по миграционните въпроси и граничния контрол", поясни говорителят на ЕК Наташа Берто

„Предлагаме в съответните държави на ЕС, където ще има такива "точки", да бъдат изпратени екипи, които да работят в сътрудничество с властите на съответната държава. Страните следва да имат отделни центрове за прием на мигранти”, уточни Берто.

Тя допълни, че сред идващите в ЕС има хора, които подлежат на получаването на убежище, и други, които трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

"Горещите точки" ще обработват информацията за подлежащите на разселване в ЕС 160 хиляди мигранти по квотната система на ЕК. Екипите ще окажат незабавна помощ в най-критичната точка по веригата - местата, където поради големия брой пристигащи, най-засегнатите държави в ЕС срещат затруднения в ефективното управление.

Служители и национални експерти от другите държави от ЕС, командировани от Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, ще помогнат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в Общността. Те ще работят и по подготовката и организирането на операции за експулсиране на онези, които нямат право да останат в ЕС.

До края на седмицата държавите в ЕС би трябвало да създадат мрежа от служители за връзка за всички заинтересовани местни и национални държавни агенции, така че първите решения за разселването на 66 хиляди мигранти да могат да бъдат изпълнени бързо, гласи становище на ЕК.

В България нищо няма да се строи, категоричен е бившият военен министър Аню Ангелов, който е и съветник на премиера по въпросите на сигурността. Пред Нова телевизия той все пак поясни, че става въпрос за изпращане на екипи на европейските институции, "които трябва да се развърнат на вече съществуващи миграционни центрове" у нас.

Ангелов разясни какво точно е поискал премиерът Борисов на среща на Европейския съвет по проблемите на мигрантската криза: "Въпросът е, че не получаваме финансиране, ако натискът на границата се увеличи. Това иска да каже министър-председателят".  

Ангелов обаче посочи, че проблемът, който остава, не е в регистрацията на имигранти и преразпределението им, а в това къде ще бъдат настанени. "Ние сме готови да поемем отредената ни квота, но това не разрешава проблема", поясни той и каза, че за това е направено "българо-турско предложение" за откриване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев пък поясни, че никой не иска да имаме горещи точки тип Гърция и Италия, а според колежката му Меглена Кунева, такава точка ще има, ако има необходимост от нея. Тя потвърди, че т.нар. "горещи точки" могат да бъдат разположени в една страна, само ако тя изрично поиска това, за да се справи със засилен бежански поток.

Когато говорим за каквато и да било тип точка, нейната цел не е да привлича бежанци, а да обслужва така или иначе съществуващия поток. Ние, като държава-членка, трябва да направим определени процедури по регистрацията - необходими са институции и разходи. В този смисъл точки в България съществуват и в момента. Не знам каква беше причината за образуване на такава обществена сензация, разясни от своя страна Томислав Дончев.

Атанас Мерджанов от БСП определи действията на властите като неадекватни. "Ако в България в момента има подобие на разпределителен център, то това е в Елхово. Останалото са бежански центрове. "Гореща точка" представлява първата регистрация на емигрантите", поясни той пред Нова телевизия и допълни, че българската позиция е неясно. По думите му има разнопосочност в говоренето по въпроса и за това трябва да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност при президента, за да бъде уточнена каква е позицията на страната ни по този въпрос.

Димитър Делчев от Реформаторския блок призова да се спре с превратното тълкуване на думите на премиера. "България трябва да получи пари, защото не може да се справи сама. Няма човек, който да не вярва, че кирзата е свързана с много средства. Въпросът е накъде ще насочим тези средства – трябва да се подобри патрулирането на границата, за да сме сигурни че не влизат чужди бойци и на първо място канали за трафик на хора да бъдат пресечени", поясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови