Що е то „гореща точка“ и има ли почва у нас?

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2015 в 08:38 4815 8

Що е то „гореща точка“ и има ли почва у нас?

Изказването на канцлера на Германия Ангела Меркел за изграждането на "горещи точки" за бежанци стана причина за подробни разяснения от българските и европейските власти за това какво всъщност е имала предвид.  

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция и че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието с разбиране и заявихме, че щом страната иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. България сама каза: "Ние имаме проблем, защо не и ние?", каза Ангела Меркел след извънредна среща на Европейския съвет по въпросите с имигрантите в Европа.

Това доведе до вълна от разяснения.

Първото беше от премиера Бойко Борисов, който се появи неочаквано на форум на БЧК. В половинчасово изказване той даде разяснения, че страната ни не е искала изграждането на такава точка. Той поясни, че е поискал помощ от европейските институции. 

Какво представляват "горещите точки" според Еврокомисията:

"Горещите точки", които засега Европейската комисия възнамерява да разкрие в Италия и Гърция за справяне с мигрантските потоци, не са центрове за задържане или подслоняване, а екипи за подкрепа, съставени от европейски институции. Те работят по миграционните въпроси и граничния контрол", поясни говорителят на ЕК Наташа Берто

„Предлагаме в съответните държави на ЕС, където ще има такива "точки", да бъдат изпратени екипи, които да работят в сътрудничество с властите на съответната държава. Страните следва да имат отделни центрове за прием на мигранти”, уточни Берто.

Тя допълни, че сред идващите в ЕС има хора, които подлежат на получаването на убежище, и други, които трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

"Горещите точки" ще обработват информацията за подлежащите на разселване в ЕС 160 хиляди мигранти по квотната система на ЕК. Екипите ще окажат незабавна помощ в най-критичната точка по веригата - местата, където поради големия брой пристигащи, най-засегнатите държави в ЕС срещат затруднения в ефективното управление.

Служители и национални експерти от другите държави от ЕС, командировани от Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, ще помогнат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в Общността. Те ще работят и по подготовката и организирането на операции за експулсиране на онези, които нямат право да останат в ЕС.

До края на седмицата държавите в ЕС би трябвало да създадат мрежа от служители за връзка за всички заинтересовани местни и национални държавни агенции, така че първите решения за разселването на 66 хиляди мигранти да могат да бъдат изпълнени бързо, гласи становище на ЕК.

В България нищо няма да се строи, категоричен е бившият военен министър Аню Ангелов, който е и съветник на премиера по въпросите на сигурността. Пред Нова телевизия той все пак поясни, че става въпрос за изпращане на екипи на европейските институции, "които трябва да се развърнат на вече съществуващи миграционни центрове" у нас.

Ангелов разясни какво точно е поискал премиерът Борисов на среща на Европейския съвет по проблемите на мигрантската криза: "Въпросът е, че не получаваме финансиране, ако натискът на границата се увеличи. Това иска да каже министър-председателят".  

Ангелов обаче посочи, че проблемът, който остава, не е в регистрацията на имигранти и преразпределението им, а в това къде ще бъдат настанени. "Ние сме готови да поемем отредената ни квота, но това не разрешава проблема", поясни той и каза, че за това е направено "българо-турско предложение" за откриване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев пък поясни, че никой не иска да имаме горещи точки тип Гърция и Италия, а според колежката му Меглена Кунева, такава точка ще има, ако има необходимост от нея. Тя потвърди, че т.нар. "горещи точки" могат да бъдат разположени в една страна, само ако тя изрично поиска това, за да се справи със засилен бежански поток.

Когато говорим за каквато и да било тип точка, нейната цел не е да привлича бежанци, а да обслужва така или иначе съществуващия поток. Ние, като държава-членка, трябва да направим определени процедури по регистрацията - необходими са институции и разходи. В този смисъл точки в България съществуват и в момента. Не знам каква беше причината за образуване на такава обществена сензация, разясни от своя страна Томислав Дончев.

Атанас Мерджанов от БСП определи действията на властите като неадекватни. "Ако в България в момента има подобие на разпределителен център, то това е в Елхово. Останалото са бежански центрове. "Гореща точка" представлява първата регистрация на емигрантите", поясни той пред Нова телевизия и допълни, че българската позиция е неясно. По думите му има разнопосочност в говоренето по въпроса и за това трябва да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност при президента, за да бъде уточнена каква е позицията на страната ни по този въпрос.

Димитър Делчев от Реформаторския блок призова да се спре с превратното тълкуване на думите на премиера. "България трябва да получи пари, защото не може да се справи сама. Няма човек, който да не вярва, че кирзата е свързана с много средства. Въпросът е накъде ще насочим тези средства – трябва да се подобри патрулирането на границата, за да сме сигурни че не влизат чужди бойци и на първо място канали за трафик на хора да бъдат пресечени", поясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2015 в 16:13

Истерията с "горещата точка" е дело на една "гранд пиар дама", с местообитание в Брюксел. Има 4 деца, тя си знае от кого. Вълнува я съжителството с мъж с плаваща сексуалност. Още се носят легенди какви пари е дала, за да изчезне от България "бащата на децата й" и да стане шеф на ПЕС. Известна беше като най-добрата в опорните точки. Дано следващата й "акция" завърши с точка на замръзване!

25.09 2015 в 13:46

Както един полски дисидент заяви: "В ЕС няма Демокрация, а има Диктатура - диктат на "Европейски ценности"!"
Вероятно европейските ценности, съвсем скоро ще станат общи, собственост на Общността - обмислят се разни структурни оковавания на човешкото съзнание, най-вече през личните му ценности и стигмиране на личното му право на избор, та да видим какво ще доизмислят!!!:)

25.09 2015 в 13:14

Аз също оставам с впечатление, че неадекватността на европолитиците граничи с психично заболяване.
Как иначе може да се обясни факта, че говорят за някакви 160 хил. при положение, че в Европа от началото на годината са влезли 500 хил?
Как, кога и къде ще стане въпросното експулсиране при положение, че масово имигрантите влизат без документи?
Как точно си представят, че като разселят някого в БГ, Румъния или коя да е др. държава ще го завържат да остане там? И не е ли това форма на заточение? Къде са прословутите "европейски ценности и права"? :)))

25.09 2015 в 12:22

От друга гледна точка, Бойко Борисов може да спаси ЕС и да отдаде България под аренда на Ердоган, Меркел, Оланд и Камерън!!!:)
Ще бъде обожествен, като най-големия хуманист в историята на ЕС, естествено след като бъде погребан от сънародниците си, а не веднага!!!:)

25.09 2015 в 12:05

Така, а сега малко по-сериозно!!!:)

Горещите точки, предполагат всички регистрирани емигранти, бежанци и т.н., да бъдат документирани в България, на външната граница на ЕС, с което, само ако ЕС благоволи, България да има право да изпраща тези емигранти зад границата си, но запомнете: само, ако ЕС одобри нови квоти за преразпределение на бежанци, на запад и на север от България, а това най-вероятно няма да продължи да се случва след определен брой бежанци!!!
Всичко документирано в България, ще бъде изпратено, като документи със сухи цифри и имена, но без одухотворената им форма, зад граница, към ЕС и няма мърдане, бежанците стават вечно наши - с две думи ЕС си връзва гащите и задънва Периферията с бежанци, ако не постигне консенсус с разпределението на бежанци по квотен принцип!!!
Както виждаме едни 140 000 бежанци, уплашиха ЕС и доведоха до разкол и затваряне на граници, на уж най-гостоприемните държави, а сега си представете какво ще се случи след първия милион бежанци, идващи от Близкия изток и Африка!!!
Бойко меко казано се набива между шамарите, най-малкото, защото най-добре за България е да отвори границите си, да премахне оградите си и да помогне на сирийския народ да се спаси от турските и ислямските главорези, но точно заради последните той не може да го направи - България ще стане Анклав и ще пламне радикален ектремизъм от най-рафинирана форма из България!!!
Най-добре е България да не допуска на първо четене някой друг да й води двойното счетоводство, защото ЕС не казва че ще построи буферна зона в БГ, което на практика би трябвало да е предшестващо "горещите точки", които са гара "Разпределителна", а трябва сама БГ, както в Унгария и другите близкоизточни републики правят, да спомага Западна Европа да сбъдне мечтите си и да не може да се прави на ощипана лицемерна мома, която не е инициатор на Вакханалията!!!
"Горещите точки", трябва да са в краен случай, докато ЕС не си централизира геополитическият подход по отношение на сеещият се хаос в Сирия, Либия и Ирак, скоро и в Ливан(пред гражданска война са)!!!
Само до средата на следващата година ще дойдат минимум два милиона бежанци в ЕС и те задължително ще минат през Италия, Гърция и България - спрете да крадете в БГ, отделете територия и собствени милиарди и правете, като Турция - високоуважаван, изключителен съюзник на Германия, правещ изключителна селекция на бежанците си, без да има задръжки да координира бежанския поток към ЕС, както и да иска на ангро пари за него от ЕС!!!
Ако бежанската вълна към ЕС надхвърли 5-6 милиона бежанци, ЕС се разпада, окончателно!!!
Германия не може да поеме повече от 1 милион сирийски бежанци, държавни болници и какви ли не институции са с огромни разходи, и са на ръба - социалната държава ще приключи много скорострелно, а тук нивата между бедни и бежанци на помощи и млада средна класа не са особено големи, докато спрямо богатите са с огромна пропаст по между си, да не говорим, че основния проблем от тези приходящи емигранти и бежанци е, че те се заселват трайно в най-големите градове и вече започват да съставляват до 30% от жителите на въпросните градове, а скоро и повече!!!
Не може да говорите за "горещи точки", ако нямате достатъчно големи бежански лагери, в които да подслоните прииждащите милиони бежанци, докато ЕС не ви разреши да им ги изпращате след гласуваните нови и по-нови квоти на разпределение в ЕС - НЯМАТЕ ТОВА МОРАЛНО ПРАВО, АКО ВСЕ ОЩЕ СЕ НАРИЧАТЕ БЪЛГАРИ!!!
Нямате право и да искате бежанска буферна зона в Турция, от името на Турция, след като там назрява Световен конфликт между Великите сили и има форма на геноцид от страна на Турция към кюрдския народ, подобен на този който Турция е осъществила спрямо арменския народ - това ще е още една бежанска вълна в посока България!!!

25.09 2015 в 11:37

Тъй тъй ясна е схемата горещата точка ще регистрира емигрантите и от там нататък те са наша грижа. Важното е ч,е са регистрирани в България и следва значи да бъдат настанени тук и удържани. Да ще получим по някое евро за това ч,е го играем затвор само дето и ние ще живеем в този затвор.

Никакво допускане на емигранти без документи иначе как ще знаем кой е от Сирия, кой от Пакистан ?

25.09 2015 в 11:34

Мдаа, в рамките на един-единствен ден успяхме да станем свидетели на два международни гафа на Боцко Ритнитопков, но не само това, Той днес и сега иска да ни накара да се чувстваме виновни, като повдигаме въпроса:
Кой Ви ср@ в г@щичките г-н М'истър-председател? - (Кой предизвика Меркел да възприеме идеята за горещи бежански центрове, освен в Гърция и Италия, но и в България, както и кой предложи да нарушим суверенитета на Сирия, заедно с Турция, с чужда армия, без да сме искали дори позволение от законната легитимна власт на Сирия за това)
...и в замяна Той изисква от нас да разсъждаваме на тема:
Що е то гащички(горещи точки) и имат ли почва у нас?
Нямам думи след подобна пехливанска наглост?!!!:) :) :)

Вече е срамно да се наречеш българин в чужбина с тези "елитни" управляващи!!!

Ето Ви малко инфо от разразилата се буря по банкянски, с ердоганов банан:
Давутоглу, меко казано набива банкянския пехливан в капан!!!:)
Единственото, което може България да направи е да отдели 1 милиард помощ за Турското правителство, а не да лобира за зона в Северна Сирия, в която да нахлуе турската армия и да я отцепи без разрешението на законното правителство на Сирия!!!:)
Давутоглу и Ердоган да бъдат така добри и да съдействат на Асад в борбата му с Ислямска държава, защото както вече на всички е известно базите на Ислямска държава са в Турция и Йордания, все страни, които за да подмият гузната си съвест, са приели най-голям брой бежанци!
Бойко в момента се явява в ролята на ибрикчията, който обаче отмива позора и нарушава с претенциите си суверенитета на Сирия, без легитимни преговори с официалното правителство на Сирия!!! - Да развърже дълбоката си кесия, нашия Хаджия и даде пари, колкото се вливат от една цигарена банкянска контрабанда, за която отдавна официално тръбят лично Турските власти!!!
Всички тези бежанци не бягат от Асад, легитимната власт, а от Ислямска държава, а ако бягат от Асад е защото подлежат на мобилизация, за да бъдат хвърлени срещу Ислямска държава!!!
Както експертите писаха Ердоган и Давутоглу искат да влезнат в Сирия, за да си разчистят сметките с кюрдите, а как ще защитават бежанската зона, за която не е поискано позволение от легитимната власт в Сирия, сами си вадете изводите!!!:)
И последните съюзници на Асад - кюрдите, ще бъдат изтребени от турските хуманисти и ценители на Османския халифат!!!:)
Говорих в Германия с един кюрд, преди още Турция да започне незаконните си атаки срещу кюрдите и той ми каза, че Турция никога няма да признае кюрдите за пълноправни граждани на собствената си територия - изводите са за Вас!!!:)
Ислямска държава е рожба на Турция, а бежанският подслон е отмиване на гузен срам, докато навлизането на чужда територия, под какъвто и да било предлог е нарушаване суверенитета на чужда държава!!!
Малкият диктатор Ердоган, да не си пълни харема с треторазрядни банкянски тарикати, ами да се взима в ръце и да отива при Асад за мирни преговори и уреждане на конфликта с Ислямска държава!!!
ЕС е едно голямо лицемерно нишесте, което да видим кога ще се втвърди!!!:)
Аз не бих имал общи дела с човека, който е разписал неосманската доктрина на Турция и е провокирал към неоосманизъм в Балканите - всяка жаба да си знае гьола!!!
Всички Ние трябва да помогнем на сирийските бежанци, но спазвайки Международното право и зачитайки суверенитета на отделните държави!!!

П.С. Всички знаем, че Пр@вителството на Боцко Ритнитопков пада, ако Ердоган отприщи бежанската вълна на Балканите, затова няма да се учудя, Боцко да възпроизвежда, като вярно куче, всичко което му подшушне Давутоглу - Поми@рска идилия!!!:)
...........

В България, Давутоглу и Ердоган, отказват съдействие и усвояване на средства, по програма инициирана от страна на Турция към българските общини със смесено население, когато тези общини са признали Арменския геноцид на Турция над арменците - изводите са за Вас!!!
Да не забравяме, че Турция щеше да скъса дипломатическите си взаимоотношения с България, ако България беше признала Арменския геноцид, и това след като Германия вече го беше направила!!!
Турция няма срам и това е очевадна имперска неоосманска политика, водена предимно на Балканите, а сега си представите нашите марионетни мижитурки, какви ги вършат, като им подшушнат, че бежанците смесени с джихадисти от турските екстремистки лагери, могат да започнат да се прехвърлят на талази в БГ!!!
Кръв със зеле - Турск@-циг@нска идилия(сирийските бежанци не ги намесваме)!!!:) :) :)
...............

Ислямска държава по оценки на експерти, наброява 80 000 главореза, основно отгледани в Афганистан, Турция, Йордания, Ирак, Либия, бившия СССР и т.н.!!!
Ислямска държава, като еквивалент на руските сепаратисти в Украйна е същата партизанска сила, само че в Украйна са само 50 000 проруски бунтовнически сили(смесен състав с руснаци), за които Порошенко официално заяви,че му трябват между 350 000 до 400 000 армия за да се справи, затова и обяви демобилизация, поне да не фалират...
Изводите: Ислямска държава може да бъде преборена само с редовна армия, която да не е по малка от 400 000 души!!!
Турция знае, че конфликтът ще разруши Сирия напълно!!!
Турция знае, че руснаците ще се опитат само да спрат настъплението на Ислямска държава и да запазят Асад и базите си, но няма да решат проблема!!!
Турция знае, че Западна Европа няма да се намеси, докато бежанската вълна не я залее и не промени политическата ситуация в нея!!!
Турция знае, че само така може да изтреби всички кюрди под одобрителния поглед на цяла Европа и ФАЩ, докато си строи новия османски халифат!!!
Турция знае, че рано или късно ще трябва да се споразумее с руснаците, а тогава Турски поток ще е добре дошъл на масата за преговори!!!
Никой няма интерес да подкрепя Ердоган, но отблъскването на Ердоган(Сунитска Турция), означава провал на геополитиката на Германия и ФАЩ и загуба на основни геополитически отправни точки, с откриване началото на Нова Свещена война!!!

25.09 2015 в 09:36

Какви 160 хиляди? Говорим за повече от милион за тая година. Евро бюрократите са още с цифрите от Март месец а сме октомври почти.....,,
 
X