Гласувано в комисия: ЕС иска следене и филтриране на съдържанието в интернет

Николаос Цитиридис 20 юни 2018 в 13:16 9264 2

Снимка Юлия Реда/Twitter

Колажът на Юлия Реда с докладчика по Директивата Аксел Вос

Депутатите в правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха текстовете на новата Директива за авторското право и единния цифров пазар. Спорните членове от нея - 13-и и 11-и, за които имаше протести и негодувания от редица организации, също бяха приети.

В Туитър евродепутатът Юлия Реда, която е един от най-острите критици на директивата, съобщи, че член 13-и е приет с 15:10 гласа.

"Ще пренесем битката в пленарната зала", написа Реда.

В интервю за OFFNews евродепутатът и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей обясни, че въвеждането в сила на член 13 е опасен по няколко причини, а една от тях е, че ЕС ще цензурира интернет с филтри за следене и всичко това в името на авторското право.

Член 11-и, който е познат като #Link Tax (да си плащаш, за да публикуваш линк) е приет с 13:12 гласа в правната комисия.

Най-остро критикуваният текст от Директивата бе този на член 13-ти, който ще доведе до последствия и за крайния потребител.

Предложените в новата Директива филтри ще сканират всяко парче информация, което споделяте (видео, аудио, текстове, скрийншоти, мемета...) в онлайн платформите.

Именно заради това днес в ЕП в знак на протест евродепутатът Евелин Регнер беше и с тениска с популярно меме.

Следващото гласуване е на 5 юли. Тогава евродепутатите ще дадат мандат за преговори между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия относно реформата на дигиталния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови