Българското председателство иска да наложи цензура в интернет, алармират от WikiMedia

Поредният български компромис относно Директивата за авторското право в цифровия единен пазар е изпратен в петък, при положение, че обсъждането следва да се проведе днес

OFFNews 16 април 2018 в 14:26 4251 0

Димитър Димитров/WikiMedia

След като получи критика от много страни за предишните си предложения за компромис в Съвета на ЕС за реформата на авторското право, в петък вечерта Българското Председателство разпространи нов текст, който трябва да бъде обсъден днес - понеделник. България като Председател на Съвета на ЕС е единствената държава, имаща право да предлага промени по текста на новата директива.

“Бихме искали да изразим притеснението си, че филтрирането на практика ще издигне огромни бариери пред прохождащите дружества, ще засегне свободата на изразяване, ще даде възможност за упражняване на широкомащабна “частна цензура” и ще овласти алгоритми в решаването на доста сложни правни казуси. Нашето мнение е, че член 13 от Директивата е още една допълнителна тежест върху бизнеса", казва Мая Стоянова, която е юридически съветник в хостинг компанията "Сайт Граунд". 

Вече повече от година в Брюксел тече спор как да се премахва потребителско съдържание, нарушаващо авторското право онлайн. Авторскоправната индустрия иска инсталирането на автоматични филтри, които да премахват всичко, което те оценят като нарушение. Голяма част от технологичният сектор и представители на гражданското общество настояват, че автоматичното триене на съдържание по желание на определени фирми ще доведе до цензура и още по-голяма пазарна власт на Гугъл и Фейсбук, разполагащи с такава технология – нещо, което предложението предполагаше да ограничи.

“Не само, че не се отнасяме колегиално към останалите страни членки, давайки им на практика само няколко часа работно време да се запознаят с новия документ, но и продължаваме да искаме цензура на потребителско съдържание онлайн. Дори нещото което се опитваме да решим - да направим изключение за Уикипедия не се получава. Според новия български компромис, само текстовете в Уикипедия ще са защитени, но не и картинките в статиите. Показваме, че дори като искаме нещо, не го можем", сподели Димитър Димтров, Директор европейски политики, Уикимедия. 

Вижте още: Иска ли България да бъде лидер в реформата на ЕС за цифровия пазар? По-скоро не

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови