Европейският съвет: Използването на сила за промяна на границите няма място в XXI век

Санкциите на ЕС ще имат "огромни и тежки последици за Русия"

OFFNews 25 февруари 2022 в 01:11 2387 1

Снимка Министерски съвет

Използването на сила и принуда с цел промяна на границите няма място през 21-и век. Това се посочва в заключение на Европейския съвет относно "непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна".

Лидерите на ЕС се събраха в четвъртък вечерта на извънредна среща на върха, в която се включи и премиерът на България Кирил Петков. 

Ето пълния текст на приетите заключения на Европейския съвет:

1. Европейският съвет осъжда по възможно най-категоричен начин непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. Чрез своите незаконни военни действия Русия грубо нарушава международното право и принципите на Устава на ООН и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Европейският съвет подчертава, че това включва правото на Украйна да избира собствената си съдба. Русия носи пълна отговорност за този акт на агресия и за всички разрушения и човешки жертви, които той ще причини. Тя ще отговаря за своите действия.

2. Европейският съвет настоява Русия да прекрати незабавно своите военни действия, безусловно да изтегли всичките си сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна и да зачита в пълна степен териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Европейският съвет призовава Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да спазват международното хуманитарно право и да прекратят своята дезинформационна кампания и кибератаки.

3. Европейският съвет изразява дълбоко съжаление за трагичната загуба на човешки живот и причиненото от руската агресия човешко страдание. Той изразява солидарност с жените, мъжете и децата, чийто живот е засегнат от това нападение, за което няма и не може да съществува оправдание. Европейският съвет призовава Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да позволят безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се лица.

4. Освен това Европейският съвет категорично осъжда участието на Беларус в тази агресия срещу Украйна и призовава страната да се въздържа от подобни действия и да спазва международните си задължения.

5. ЕС реагира бързо и решително на признаването от страна на Русия на самопровъзгласените сепаратистки образувания в Украйна и развръщането на нейните въоръжени сили, като в отговор на това прие ограничителни мерки. Днес Европейският съвет постигна съгласие по допълнителни ограничителни мерки, които ще предизвикат огромни и тежки последици за Русия заради нейните действия, в тясно сътрудничество с нашите партньори и съюзници. Тези санкции обхващат финансовия сектор, енергийния и транспортния сектор, изделията с двойна употреба, както и контрола на износа и финансирането на износа, визовата политика, допълнителни вписвания на руски граждани и нови критерии за включване в списъка. Съветът ще приеме незабавно предложенията, изготвени от Комисията и върховния представител.

6. Европейският съвет призовава за спешно изготвяне и приемане на още един пакет от санкции срещу лица и икономически санкции, който да обхваща и Беларус.

7. Европейският съвет изтъква отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Той призовава всички държави да не признават двете самопровъзгласени сепаратистки образувания и да не им оказват съдействие или да ги подпомагат по какъвто и да е начин.

8. ЕС е единен в солидарността си с Украйна и ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с международните си партньори, включително чрез допълнителна политическа, финансова, хуманитарна и логистична подкрепа и международна донорска конференция. След решението на държавните и правителствените ръководители от ЕС от декември 2016 г. Европейският съвет признава европейските стремежи и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране.

9. Европейският съвет твърдо вярва, че използването на сила и принуда с цел промяна на границите няма място през 21-ви век. Напрежението и конфликтите следва да бъдат разрешавани изключително чрез диалог и дипломация. ЕС ще продължи да си сътрудничи тясно със своите съседи и отново заявява своята непоколебима подкрепа и ангажираност по отношение на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и на Република Молдова. Той ще продължи да поддържа тясна координация с партньорите и съюзниците си в рамките на ООН, ОССЕ, НАТО и Г-7.

10. Европейският съвет призовава за продължаване на работата по подготовката и готовността на всички равнища и приканва Комисията по-специално да предложи извънредни мерки, включително по отношение на енергетиката.

11. Европейският съвет ще продължи да следи въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

25.02 2022 в 01:22

Т.е., нищо. Поне нищо повече от това, че осветиха редици сгради с украинския флаг (вкл. дори и в Скопие).

Браво! Радвам се, че се събрахте на живо, за да се разберете за този парцал.
 
X

Подкастът на OFFNews