Европейският парламент призова Хърватия да бъде приета в Шенген

OFFNews 10 ноември 2022 в 17:25 1345 1

Евродепутатите подкрепят присъединяването на Хърватия към Шенген

Снимка ЕП - пресслужба

Евродепутатите подкрепят присъединяването на Хърватия към Шенген

В доклад, приет с 534 гласа "за", 53 гласа "против" и 25 гласа "въздържал се", Европейският парламент одобри приемането на Хърватия за пълноправен член на Шенгенското пространство.

На 9 декември 2021 г. Съветът на ЕС потвърди, че Хърватия е изпълнила всички необходими условия за пълното прилагане на правилата на Шенген.

Сега евродепутатите призовават Съвета да продължи процеса и да приеме окончателно решение за премахване на граничния контрол.

За да се гарантира спазването на основните права по външните граници на ЕС, евродепутатите настояват Хърватия да информира Парламента и Съвета за това как е изпълнила плана си за действие за управление на външните граници на ЕС, и по-специално за независимия механизъм за наблюдение на действията на полицейските служители.

Евродепутатите очакват докладите за отблъскване на мигранти по хърватските граници да бъдат взети предвид, както и да има независими оценки и наблюдение, за да се спазва международното право.

Европейският парламент отдавна се застъпва за разширяването на Шенгенското пространство, което днес включва 26 държави (всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на ЕС).

През 2018 г. членовете на ЕП заявиха, че Хърватия трябва да бъде приета в Шенген, веднага щом изпълни необходимите критерии. На 18 октомври 2022 г. те също така изразиха подкрепата си за незабавното приемане на България и Румъния.

Очаква се въпросът да бъде подложен на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За да има положително решение, е необходимо единодушие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови