Европа задейства Корпус за бързо реагиране по границите, България праща 40 граничари

Николаос Цитиридис - Страсбург 05 юли 2016 в 12:57 5495 5

300 млн. евро годишно и 1500 служители ще ползва новата Европейска агенция за граничен и брегови контрол.

Нейното фактическо съществуване ще стане факт утре по време на гласуването в Европейския парламент в Страсбург. Днес евродепутати ще водят дебати по темата.

40 от 1500-те служители ще са български граничари, готови да съдействат на всяка една членка на ЕС при нужда.
Концепцията и планът за работа на новата агенция бе представена днес в ЕП пред журналисти от България, Гърция, Румъния и други страни от докладчика на новата регулация Артис Пабрикс от Латвия.

Целта на новата агенция е ще бъде като Корпус за бързо реагиране. При нужда, криза или друга ситуация, изискваща засилен граничен контрол, служители на агенцията ще оказват съдействие на властите от държавата членка изискала помощ.

Агенцията е логично, но и доста по-мощно продължение на съществуващата и в момента подобна структура Фронтекс. Обяснението на Пабрикс за новата агенция е, че до момента Фронтекс не е била достатъчно ефективна и зле финансирана. Въпреки това ще продължава да има и Фронтекс.

Освен като силова структура, новата агенция ще обменя и информация и ще цели превенция. Ще се оценява рискът и ще се създават различни видове сценарии с цел оптимална защита, каза още Пабрикс.

Държава-членка ще може да изиска съдействие от агенцията, която е длъжна да реагира. Има и разработени варианти, в които държава от ЕС отказва помощ. При подобен сценарий съседните държави могат да въведат граничен контрол, дори това да се случва в шенгенското пространство.

На въпрос на OFFNews дали агенцията ще може да противодейства на случаи като този със задържания в през 2011 терорист в България, отговорен за атентата в Истанбул Пабрикс отговори:

„Тази агенция не е панацея. Тя няма да реши всички проблеми. Това е само стъпка и парче в пъзела за по-сигурна Европа“, отговори Артис Пабрикс.

След гласуването утре Агенцията за гранична и брегова охрана трябва да заработи в пълен вид до есента.
Още в встъпителното си изказване Пабрикс уточни, че 300-милионният бюджет ще нарасне до 2020 г., Както и хората, които работят в него. Дали това е поредно действие на ЕС, което може да провокира руска реакция, Пабрикс каза, че сигурността е на 1-во място и че създаването на Агенцията не трябва да се гледа като помпане на мускули.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

05.07 2016 в 13:29

1500 човека не са достатъчни за защитата на българската граница само, не за цела Европа.

Между другото, 300 милиона бюджет за тея, не знам си колко милиарда за интеграция...кога викате каза Меркел че Европа ше е на плюс от бежанците?

Ше доживееме ли, един вид?