ЕСПЧ осъди Русия за отказ за достъп до архивите за съветските репресии

OFFNews 18 юни 2024 в 16:08 1162 1

Мъж с портрет на жертва на съветските репресии, а други полагат венци и палят свещи пред мемориал, издигнат пред бившата централа на КГБ в Москва.

Снимка БТА/АП

Мъж държи портрет на жертва на съветските репресии.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия, че е отказала на неправителствената организация "Мемориал", удостоена с Нобелова награда за мир през 2022 г., достъп до архиви за съветските репресии, предаде Франс прес.

"Търсенето на историческата истина е неразделна част от правото на свобода на изразяване", се казва в изявление на базирания в Страсбург съд.

Заявленията, във връзка с които се произнесе съдът, са подадени между 2012 и 2022 г. от петима руски граждани, които изследват историята на политическите репресии в СССР, и от "Международен мемориал" - руска неправителствена организация, която през 2022 г. получи Нобелова награда за мир за работата си по документиране на нарушенията на правата на човека, но беше разпусната от Москва.

Според съда, цитиран от БТА, те са се опитали да получат достъп до архиви, свързани по-специално с "екзекуции и етнически депортации, разпоредени от извънсъдебни органи през 30-те и 40-те години на 20-и век".

Мари Дюпюи, швейцарска праплеменница на Раул Валенберг, шведски дипломат, спасил десетки хиляди унгарски евреи в края на Втората световна война, като им издал шведски документи, също подава заявление за достъп до архиви, свързани със съветските репресии. Тя е издирвала информация за съдбата на Валенберг, който умира в Москва в килия в Лубянка, централата на съветските тайни служби, през юли 1947 г., две години след като е призован в щаба на Червената армия в Будапеща.

"Във всички случаи на жалбоподателите или е бил напълно отказан достъп до информация, или им е била предоставена непълна информация, или им е било забранено да направят копия на оригиналните документи", обобщава ЕСПЧ.

Един от жалбоподателите дори е признат за виновен в незаконно събиране на "лични и семейни тайни" на жертви на етнически репресии като част от работата "по принудителното преселване на руснаци от немски произход", отбелязва съдебният орган на Съвета на Европа.

Отказът на руските власти "е равнозначен на намеса в правото им да получават информация" и следователно представлява нарушение на член 10 (свобода на изразяване) от Европейската конвенция за правата на човека, гласи заключението на съда.

След началото на нашествието си в Украйна през февруари 2022 г. Русия беше изключена от Съвета на Европа, а от 16 септември 2022 г. вече не е страна по Конвенцията за правата на човека, но продължава да отговаря пред ЕСПЧ за нарушения, извършени преди тази дата, припомня АФП.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  200

  1

  демотиватор

  18.06 2024 в 16:19

  Защо ли РФ все още е "постоянен член" на Съвета за Сигурност към ООН, след като нарушава, хм, "всичко", и най-вече точно световната сигурност?!?
  Отдавна това място трябваше да е дадено другиму, напр. на Германия, или ако още се таи някаква злопаметност, що не напр. на една Австралия ?
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите