ЕС притеснен от политическия и финансов натиск върху журналистите (обновена)

Особено тревожно е насилието, основано на пола, се казва в изявление преди утрешния Световен ден на свободата на словото

OFFNews 02 май 2021 в 14:54 4916 0

Европейският съюз е притеснен от политическия натиск върху журналистите.

"Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им."

Това се казва в изявление на Съвета на ЕС преди утрешния Световен ден на свободата на словото, съобщи БНР.

В него се уточнява, че по данни на ЮНЕСКО от 2020 г. са убити 76 журналисти, много са арестувани, преследвани и заплашвани.

"Във време, в което независимото и свободно медийно осведомяване е по-важно от всякога, свободата на печата продължава да бъде застрашена. Според Обсерваторията на ЮНЕСКО от 2020 г. насам по света са убити 76 журналисти, а много други — арестувани, тормозени или заплашвани. Особено безпокойство буди насилието, основано на пола, насочено срещу жени журналисти", пише в изявлението.

"Особена загриженост представлява насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки", се добавя в документа.

И се посочва, че свободата на печата е основна ценност за Европейския съюз, а свободата на медиите и безопасността на журналистите са ключови приоритети на новия План за действие относно правата на човека и демокрацията и на Плана за действие за европейската демокрация.

През 2020 г. над 400 журналисти са се възползвали от механизма на ЕС за защитниците на правата на човека, а ЕС е предприел действия в подкрепа на журналистите, независимите медии и борбата с дезинформацията в контекста на пандемията в много региони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови