Quantcast

ЕП одобри спорната директива за филтриране на съдържанието в интернет

OFFNews Последна промяна на 12 септември 2018 в 18:00 4420 2

Европейският парламент одобри спорната директива за авторското право.

Решението е прието с 438 гласа "за", 226 "против" и 39 "въздържал се".

Поддръжниците на директивата са категорични, че целта на промените е артистите, особено музикантите, изпълнителите и сценаристите, както и издателите на вестници и журналистите, да получават възнаграждение за работата си, когато тя се използва от платформите за споделяне като YouTube или Фейсбук, както и от новинарски алгоритми като Гугъл Нюз.

Критици на промените обаче са категорични, че част от текстовете представляват директна заплаха за свободния информационен поток в интернет и ще доведат до цензура.

Най-спорни са член 11 и член 13 от директивата, които присъстват и в крайния вариант, който беше приет днес.

Спорният член 11 задължава онлайн платформите да плащат на медиите за използването на тяхно съдържание. В последния вариант на текста обаче това няма да включва споделяне на линк към новина. 

Най-проблемен обаче е член 13. Той задължава всички доставчици на интернет и уеб услуги да наблюдават и следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Това трябва да стане с поставяне на филтри, които да "изчистват" подобни нарушения.

Тук се появяват и основните притеснения на критиците на тези текстове - че ще се достигне до безпрецедентна цензура в интернет. Тези филтри ще сканират всяка споделена онлайн информация - видео, аудио, текстове, картинки, мемета.

"Европейският парламент одобри филтри за всички освен най-малките сайтове и приложения. Всичко, което искате да публикувате, ще трябва да бъде предварително одобрено от тези филтри", коментира евродепутатът от Пиратската партия Юлия Реда.

Остава обаче и въпросът как компаниите ще си позволят поставянето на такива филтри, особено що се отнася до по-малките. 

Според последния вариант на директивата качването на информация в онлайн енциклопедии с нетърговски цели като в Уикипедия или в платформи със софтуер с отворен код като GitHub ще бъдат автоматично изключени от изискванията за съобразяване с правилата за авторското право.

Текстът не е приет окончателно. Предстои той да бъде обсъждан допълнително от Еврокомисията, Съвета на ЕС и евродепутатите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

2

zuljin

12.09 2018 в 21:23

Хахахаха, слагайте филтрите и кажете сбогом на фейсбук в Европа... тая платформа без споделянето на авторско съдържание и новини е кръгла НУЛА.
Така поне и нета ще се поизчисти от глупаци...

7671

1

Hissarion

12.09 2018 в 16:52

Лобизъм и цензура - висшите ценности на ЕП!