ЕК официално ни поиска в Шенген

OFFNews 27 септември 2017 в 14:26 9175 2

Европейската комисия официално настоя България и Румъния в най-скоро време да влязат в Шенген и подкани Европейския съвет да разгледа в близко бъдеще това решение.

Това става ясно от публикуваните от ЕК предложения за мерки съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство. Тяхната цел е подобряване на сигурността и опазване на европейските свободи. 

В съобщението се казва, че комисията "приканва Съвета да вземе скорошно решение за пълното интегриране на България и Румъния в Шенгенското пространство, а Хърватия да стане негов пълноправен член, ако е налице спазването на всички критерии."

Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване към Шенгенското пространство и за премахване на контрола по вътрешните граници между тези две държави членки и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и поради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници, допълва Комисията.

Официалната позиция на комисията е базирана на изнесената на 13 септември реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз. В нея Юнкер настоя България и Румъния да бъдат приети незабавно в Шенген.

Комисията предлага да актуализра Кодекса на шенгенските граници, за да адаптира разпоредбите за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници към настоящите нужди в отговор на променящите се и постоянните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност. Посочва се обаче, че това ще става след по-строги процедури, за да се гарантира, че граничният контрол по вътрешните граници ще остане изключение, а не правило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови