Юнкер: Да отворим незабавно Шенген за България и Румъния, еврото не е за избраници

OFFNews Последна промяна на 13 септември 2017 в 11:03 12810 11

Ако искаме да защитим външните си граници, да отворим Шенген незабавно за Румъния и България. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз.

Той посочи, че Шенген трябва да е отворен и за Хърватия, когато изпълни условията за това.

Ако искаме еврото да обединява, то трябва да бъде различно от валута за избраници. Всички имат право да станат членове на еврозоната, допълни Юнкер, като посочи, че някои държави членки ще имат нужда от помощ за това, затова трябва да се създаде предприсъединителен инструмент. 

"Европа трябва да диша и с източния, и със западния си дроб, иначе континентът ще се задуши", каза Юнкер, който представи свой сценарий за развитието на Европейския съюз след представените пет в Бялата книга. 

За да се случи това, в ЕС не трябва да има граждани втора категория, категоричен беше Юнкер. 

Не може да има потребители второ качество в Европа - някои да получават хранителни продукти с по-лошо качество, въпреки че опаковката на стоката не го посочва. Европейското право не го допуска, затова на националните органи ще бъдат дадени повече правомощия за преустановяването на подобни практики, подчерта председателят на ЕК. 

Сценарият на Юнкер предвижда още създаване на нов орган за надзор на европейския пазар, който ще наблюдава за работници втора ръка - на които се плаща по-малко при полагане на един и същи труд на едно и също място в сравнение с други работници.  

Юнкер предлага да се работи и за равен достъп до здравеопазване в различните страни членки и мерки за ваксинация, за да няма деца, умиращи от болести, които отдавна трябва да са изкоренени.  

Той обърна внимание и на бъдещото присъединяване към ЕС на страни от Западните Балкани. По думите му в същото време се изключва членството на Турция в обозримо бъдеще. 

"От известно време Турция с великански крачки се отдалечава от ЕС", подчерта Юнкер и заяви, че мястото на журналистите не е в затворите, а в редакциите. 

"Освободете журналистите ни. Спрете да наричате държавите членки и техните лидери "фашисти" и "нацисти", призова председателят на ЕК.

Той допълни, че Европа е континент на зрели демокрации. Който ни обижда, си затваря пътищата за Европа, каза Юнкер и посочи, че има хора, които съзнателно затварят вратите за членство на Турция, за да обвинят след това ЕС за безрезултатните преговори. 

"Минал съм през добро и лошо с ЕС. И никога не загубих любовта си към Европа, но няма любов без разочарования", коментира той. По думите му сега е моментът за смели решения, защото ремонт се прави, докато е слънчево, а когато на хоризонта се появят облаци, ще е късно. 

Да опънем платната и да се възползваме от добрия вятър, каза Юнкер.

Брекзит

"Брекзит е тъжен момент. Винаги ще съжаляваме за него. Вие също ще съжалявате", обърна се Юнкер към Найджъл Фараж. 

"Трябва да зачетем волята на британския народ и ще продължим напред, защото Брекзит не е всичко и Брекзит не е бъдещето на Европа", продължи Жан-Клод Юнкер. Той предложи на 30 март 2019 г., когато излизането на Великобритания от ЕС официално ще е факт, да се организира среща в Сибиу, Румъния, на която да се обсъди бъдещето на Европа след Брекзит и да се вземат решения "за по-силна и обединена Европа". 

Реформи

Юнкер предложи в бъдеще ролите на председател на ЕК и на Европейския съвет в бъдеще да се слеят, за което по думите му няма пречка в европейското законодателство. 

Юнкер се застъпи и за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи.

Освен това според него ЕС има нужда от икономически и финансов министър, но няма нужда от разкриване на нова позиция, тъй като тези задължения може да изпълнява например еврокомисар. Той подчерта, че този финансов министър ще координира всички икономически механизми и ще следи да не се стига до рецесии. 

От думите му стана ясно, че отхвърля идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. 

Юнкер обърна специално внимание и на борбата с тероризма, като посочи, че когато става дума за трансграничен тероризъм, е необходима добре действаща европейска разузнавателна служба, в която да има автоматичен обмен на информация.

Той предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност, като отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от оръдията и танковете.

Бежанци

В речта си Юнкер коментира и темата за мигрантите, като предложи отваряне на пътища за легална миграция, което според него ще намали нелегалните мигранти. За тези, които имат право да останат в Европа, ще бъде улеснен достъпът до европейската синя карта, а тези, които нямат право да останат, ще бъдат връщани. 

Той подчерта, че се натъжава от това, че не всички проявяват солидарност. "Европа не е крепост и никога не трябва да става крепост", коментира председателят на ЕК.

Юнкер допълни, че е шокиран от бежанските лагери в Либия и заедно с ООН ще се предприемат действия за подобряване на условията в тях. 

Климат

Юнкер засегна и въпроса за Парижкото споразумение за климата, като подчерта, че предвид намаляването на амбициите на САЩ в тази посока, Европа трябва да се погрижи за чистотата на планетата. Затова ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

10

El Commandante

14.09 2017 в 08:29

Умен-е, нема по-кошмарна граница за минаване от сръбско-хърватската.
Изобщо хърватите са ненадминати уроди във всякакво отношение, като митничарите им са ярки представители на дебилщината.
Същото чувам и за унгарската граница, но за там нямам лични наблюдения.
Наште момци са цвете в сравнение с тея,а го има и момента че от старание да се харесаме на еуропейците, ставаме по-католикос от папата.

Освен това мен лично ме кефи да гледам как наште разкостват бусове с D,A или F регистрации и с пътници с имена Мехмед, Мустафа, Исмаил или Мюмюн :):)

27639

7

sottozero

13.09 2017 в 12:56Алкохолизираният укривател на корпоративни данъци ни предлага да си купим фабрика на 8 септември.

73928

3

El Commandante

13.09 2017 в 11:49

"На всякъде минаваме за 5 минутки."

По летищата ли бе?