​Полша подкрепя България за Шенген

OFFNews 20 септември 2017 в 13:03 6593 2

​Полша подкрепи България за Шенген

Снимка БГНЕС

Полша подкрепи България по пътя към Шенген, както и за продължаването на живота на минната индустрия. Това стана по време на визитата на полския премиер Беата Шидло в София, съобщава БНТ.

Шидло благодари на премиера Бойко Борисов за добрата охрана и на българската граница.

Не беше подмината и темата за критиките, които отправи френския президент Еманюел Макрон, че Полша се е изолирала и не работи за европейските интереси.

Искаме целия ЕС да се развива по този начин, а за да може да се случи, това трябва преди всичко да бъде сигурен, солидарен и обединен. Не можем да се делим, всички политици, които тези политици, които искат да делят ЕС, искат да го разбият. А ние искаме единство, отвореност, разширяване. Както казахме, ако бъдем единни, ако не позволим да ни разделят, въпреки че имаме различия между нас ще бъдем в състояние да се обединим в най-важните въпроси и да предприемаме заедно някакви действия, заяви Шидло.

Бойко Борисов заяви, че страната ни е напълно готова за Шенген.

"Разговаряхме надълго и за срещата ни с президента Макрон във Варна. Беата ми благодари, че и тогава защитихме Полша. Ние сме абсолютно готови за Шенген. Няма спор, но се проявяват двойни критерии в един момент, но не очаквайте да нападнем Холандия или всеки, който заради избори или нещо друго се изкаже по тази тема", каза той.

Премиерът Борисов коментира и темата с бежанците и приемането на квотен принцип. Както стана ясно Полша няма намерение да променя миграционната си политика и не се кани да отвори вратите си за мигранти. 

"За релокацията се съгласихме за 1200-1300 човека, но винаги обясняваме какво трябва да се направи- затваряне на всички граници на ЕС, влизане само през легалните КПП-та. Ако един човек бяга от война, от смъртта - ще го защитим, но икономическите емигранти са друга тема- нека да отиват там, където са искани", заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.09 2017 в 00:17

Това е много добре. От своя страна, аз също подкрепям слънчевите затъмнения.

8000

1

Филип Миладинов

20.09 2017 в 22:59

КОЛКО СТРУВА ПОДКРЕПАТА НА ПОЛША СРЕЩУ ОТКАЗА НА ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ И ХОЛАНДИЯ ? И ДЯДО ЮНКЕР НИ ПОТУПВА ПО РАМОТО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ И КАКВО - НИЩО АМА ОТ СЪРЦЕ.