Германия не ни иска в Шенген

OFFNews 14 септември 2017 в 19:53 14638 19

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви в Брюксел германският вътрешен министър Томас де Мезиер, реагирайки на предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Преди ден в рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз Юнкер заяви:

"Ако искаме да защитим външните си граници, да отворим Шенген незабавно за Румъния и България."

Де Мезиер уточни, че споделя визията на Юнкер.

"За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване", добави той.

В Австрия партийни лидери изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки на Шенгенското пространство ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната.

Юнкер предлага "инструмент за европрисъединяване", с който да се оказва техническа и финансова помощ на желаещите да влязат в еврозоната страни.

"Мисля, че концепцията не е добре обмислена", заяви канцлерът и лидер на Австрийската социалдемократическа партия Кристиан Керн и даде пример с дълговата криза в Гърция, която е член на еврозоната.

"Това не може да стане докато не са изпълнени критериите", заяви външният министър Себастиан Курц, който е лидер на десноцентристката Австрийска народна партия.

Лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че Шенгенското пространство не трябва да се разширява докато външните граници на ЕС не са адекватно охранявани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

18

рамбо

15.09 2017 в 15:37

Баба Меркел иска в Европа брадатите муджахидини , а не иска уж евроатлантическа България. Нека Тиквата да каже нещо умно по въпроса, нали той ходи редовно да се снима с нея

12001

14

Севтопол

15.09 2017 в 12:14

Балкански, защо мислиш, че в Евразия размитат за нас? Ние вече бяхме там – нито на тях им хареса, нито на нас. И сега е същото, само че с една много съществена разлика – свободното движение на хора и стоки. И пълните магазини. Свободата е скъпо, но много сладко нещо, Балкански. От онези времена бих повторил само детството си. Другото не си струва, повярвай ми.

10571

12

Hissarion

15.09 2017 в 09:38

А през това време Черна гора си ползват еврото и не им пука за разни предприсъединителни механизми.

12047

10

Димитър Димитров

15.09 2017 в 08:10

Може да не ни искат, но ще са принудени защото ако България остане дълго извън еврозоната и Шенген и изобщо ако ЕС не се интегрира спешно до федеративна държава , ще започне разпад от изток , а в същото време Турция се отдалечава и от НАТО Освен натиск и тояга , ще трябва и морков, и убеждаване на хората , че няма друга алтернатива . Обща валута, бюджет и съдебна система , армия, федерална полиция и постепенно обща социална политика , защита на труда. Да бяха се интегрирали до федерална държава преди падането на Берлинската стена и разширяването да тава с приемане на вече установени правила . Много закъснява Европа и то заради такива като британците и националистите , заради интересите на бизнеса ,който иска общ пазар, но не и обща държава .