Защо в ЕС се карат за мръсните пари?

DW 02 март 2019 в 16:05 2989 1

Спадат ли САЩ и Саудитска Арабия към страните, наричани "перачници на пари"? Европейската комисия казва ДА, а страните-членки отговарят с НЕ. Защо? Бернд Ригерт обяснява в анализ за Дойче веле:

Сред страните-членки на ЕС рядко цари толкова голямо единодушие: 27 от 28-те държави в ЕС отхвърлиха едно предложение на ЕК за борба срещу прането на пари по света. Става дума за следното: преди месец ЕК представи списък с 23 "високорискови" държави и територии, които отхвърлят борбата срещу прането на пари. С този "черен списък" ЕК иска да задължи банките в ЕС да подхождат много внимателно към сделки с изредените страни. Под "пране на пари" ЕС подразбира вкарването в нормалния паричен поток на необложени с данъци печалби, които биват депозирани в различни банкови сметки или пък се използват за закупуване на недвижими имоти. Много често тези печалби произлизат от търговия с наркотици, проституция и организирана престъпност.

Очевидно страните-членки на ЕС отхвърлят този "черен списък" на ЕК, защото в него са включени Саудитска Арабия и принадлежащи към САЩ територии. Но защо? Защото явно САЩ и Саудитска Арабия са оказали силен дипломатически натиск, за да бъдат изключени от "черния списък". На срещата на върха между ЕС и Лигата на арабските държави, която се проведе миналия понеделник, британската правителствена ръководителка Тереза Мей и федералната канцлерка Ангела Меркел са провели двустранни разговори със саудитския крал. Според публикация във "Файненшъл таймс", крал Салман е повдигнал темата в Шарм ел Шейх и е предупредил за евентуални финансови последствия.

Остри критики от САЩ

Някои страни-членки като Холандия, които също минават за данъчни оазиси в самия ЕС, се противопоставят остро на "черния списък" на ЕК. Той обхваща много повече страни и територии, отколкото списъкът на международната организация "Financial Action Task Force", която играе водеща роля в борбата срещу прането на пари. Нейният списък включва само 13 държави. Саудитска Арабия не е там, нито пък принадлежащите към САЩ територии Гуам, Пуерто Рико, Вирджинските острови и Американска Самоа. ЕК обаче иска да "очерни" и тези територии.

Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сънланд окачестви списъка на европейците като "чиста политическа маневра". Той предупреди ЕС да не подклажда спорове с американското правителство и други съюзнически нации.

Сега в спора за данъчните оазиси и "перачниците на пари" отново на ход е ЕК. Според неин говорител, ЕК е задължена да представи т.нар. "черен списък" съгласно европейската директива срещу прането на пари. Сега ЕК вероятно отново ще анализира страните и ще изготви нов списък, който трябва да бъде одобрен от страните-членки. ЕК отхвърли обвиненията, че критериите, по които са оценявани страните, били "непрозрачни". "Критериите за оценка са разработени в сътрудничество със страните-членки", заяви говорителката на ЕК Мина Андреева. Тя препоръча на финансовите министри от ЕС да се занимаят с оспорвания списък на срещата си на 11 март. "Списъкът представлява сериозен напредък в борбата срещу мръсните пари", заяви германският евродепутат Свен Гиголд при представянето на първоначалния "черен списък" на ЕК в средата на февруари. Сега обаче не е ясно какво ще остане от него.

Тази седмица разследваща комисия на Европейския парламент (ЕП) даде много лоша оценка на страните-членки по отношение на "данъчните оазиси и прането на пари". "Въпреки многото пропуски, които бяха констатирани при скандалите в Люксембург и Панама, някои страни-членки все още не са готови за промени", четем в доклада на ЕП.

"Европа има сериозен проблем"

Датският социалдемократ Йепе Кофод заяви, че в това отношение Европа има "много сериозен проблем". "Много страни-членки нямат политическата воля за действие, тъй като самите те функционират като данъчни оазиси и осигуряват най-ниските данъчни ставки за големи концерни", допълни той. В доклада на ЕП се споменават Холандия, Люксембург, Белгия, Кипър, Малта, Ирландия и Унгария. ЕП отправя критика и срещу Германия заради това, че не е сложила край на т.нар. "Cum-Ex" сделки, с които се източват данъчни средства. Освен това ЕП настоява за създаването на европейска служба за трансгранична борба срещу прането на пари и укриването на данъци. Досега страните-членки отхвърлят това предложение.

А ето и как изглежда първоначалният "черен списък" на ЕК: в него са включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамските острови, Ботсвана, Вирджинските острови, Гана, Гуам, Етиопия, Иран, Ирак, Йемен, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Сирия, Северна Корея, Тринидад и Тобаго, Тунис, Шри Ланка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4188

1

Тончо

02.03 2019 в 17:51

Списъкът е крайно непълен. Къде са Швейцария, Британските острови /напр. Ман/, Люксенбург, Австрия и много други в целия свят?