САЩ: Русия подготвя нахлуване в Украйна

OFFNews 04 декември 2021 в 14:44 5167 3

Снимка Getty Images

Наборници от руската армия се качват на влак в Севастопол, Крим.

Американското разузнаване разполага с доказателства за подготвяна руска военна офанзива в Украйна. В нея могат да участват 175 хиляди руски войници. В Киев се готвят за възможен военен сблъсък още в края на януари, пише Дойче веле.

По данни на американското разузнаване Русия планира военна офанзива срещу Украйна в началото на 2022 година. Информацията е на водещи медии, сред които “Вашингтон пост” и “Асошиейтед прес”.

Анонимен източник от американската администрация е заявил пред “Вашингтон пост”, че по тяхна информация в операцията ще се включат 175 хиляди руски военни.

94 хиляди войници вече са разположени на границата

Документ на американското разузнаване, с който журналистите от “Вашингтон пост” са успели да се сдобият, показва очевидни доказателства за струпване на руски сили на четири локации и пристигането на танкове и артилерия. Според информацията от този документ, към момента на границата вече са разположени 94 хиляди руски военни. Документът също така показва придвижване на руски войски към границата и обратно, което американското разузнаване тълкува като опит за “скриване на намеренията и създаване на несигурност”.

Американски и руски официални лица заявиха, че вече се водят преговори за среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, на която да бъде обсъден проблемът.

Москва отрича да планира инвазия

Константин Косачев, заместник-председател на Горната камара на руския парламент, отрече да се планира атака. “Няма подготовка за офанзива”, заяви той пред руския телевизионен канал „Русия-24“. Руският външнополитически съветник Юрий Ушаков обясни, че президентът Владимир Путин ще повтори “червените линии” на Русия в преговорите, включително исканията за правно обвързваща гаранция, че НАТО няма да се разширява, включвайки Украйна. За членство на Украйна в алианса няма определен конкретен график.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече подчерта, че Русия не може да определя дали Украйна ще стане част от организацията, а САЩ заплаши с допълнителни санкции, ако Русия нападне Украйна.

Украйна се готви за всички възможни сценарии

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви пред парламента в Киев, че е в ход подготовката на някаква форма на ескалация, която може да започне още през януари. “Нашата разузнавателна служба анализира всички сценарии, включително и най-лошите, и смята, че съществува вероятност от сериозна ескалация от страна на Русия. Най-вероятно е такава да се готви за края на януари“, каза Резников.

Конфликтът между Русия и Украйна продължава от 2014 година, когато Кремъл анексира Крим и подкрепи сепаратистките движения в Източния регион Донбас. По данни на “Асошиейтед прес”, над 14 хиляди души са загубили живота си в този конфликт.

Колко вероятна е инвазията?

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс каза пред ДВ, че “споделя притесненията” на САЩ и други съюзници от НАТО относно възможна руска инвазия в Украйна. “Можем да очакваме всякакви предизвикателства. И ние знаем, че руският политически елит не се страхува да използва военна сила, когато смята, че с нея може да постигне поставените цели”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

4

fishcake1

06.12 2021 в 16:37

САЩ щом го казва, значи по-скоро няма да се случи.

-1580

2

Bace7

04.12 2021 в 17:45

То разузнаването на ФАЩ разполагаше с "убедителни доказателства" и за химическите оръжия на Саддам. И в резултат 500 000 убити, създадена беше Ислямска държава, разрушиха се безценни културни паметници и артефакти. И същите тия опасно луди малоумници продължават да плескат по целия свят...яй сиктир?!