Президентът на Латвия: В нашата страна не искаме да идват руснаци

Юрий Решето - DW 30 януари 2023 в 19:49 10534 10

Латвийският президент Егилс Левитс

Снимка Getty Images

Латвийският президент Егилс Левитс

Не желаем приток на руснаци към Латвия, казва пред ДВ латвийският президент Егилс Левитс. "Защото именно руското общество е длъжно да прекрати тази агресия." В Латвия вече има достатъчно руснаци, казва още той.

ДВ: Господин президент, Германия реши да изпрати на Украйна бойни танкове "Леопард-2". Ще благодарите ли и Вие на канцлера Олаф Шолц?

Егилс Левитс: Разбира се. Всички съюзници от НАТО приветстват това решение. Аз го смятам за правилно, защото сигурността на Европа е под заплаха.

ДВ: Върху Германия беше оказано силно влияние от вън, включително и от Балтийските страни. Защо?

Егил Левитс: Защото смятаме, че е необходимо да защитим Украйна - това е единственият начин да защитим Европа.

ДВ: Но в Европа, и особено в Германия, има доста хора, които се обявяват против оръжейните доставки за Украйна. Един от главните им аргументи: Европа все повече се замесвала във войната. Вие самият разбирате ли тази критика?

Егил Левитс: Такава критика е неоснователна, защото тази война произтича от Русия, а не от НАТО, не от Европа, не от Германия или Латвия. Наш дълг е да защитим държавите си.

ДВ: Според критиците доставката на танкове прекрачва червената линия и може да провокира Русия да предприеме ответни действия срещу Запада.

Егил Левитс: Не мисля, че в този контекст е уместно да се говори за "червени линии". Защото Русия вече прекрачи червената линия, нападайки Украйна - една суверенна и демократична страна. (…) Ако разрешим на Русия да извлече полза от своята агресия, това ще бъде покана към нея да продължава нататък. А също и покана към други страни да нападнат, примерно, съседите си.

ДВ: Дмитрий Медведев каза, че една ядрена държава не може да загуби. А Русия е ядрена свръхдържава. Не се ли тревожите от опасността от ядрена война в центъра на Европа?

Егил Левитс: Ние нямаме ядрено оръжие. Повечето европейски държави също нямат ядрено оръжие. Такова имат Съединените американски щати. И президентът Байдън вече каза, че използването на ядрено оръжие от Русия в Украйна ще бъде катастрофа за Русия.

ДВ: Заедно с другите балтийски държави и Вашата страна не само затвори границите си за руснаци (макар и не за всички - за повечето), но и недвусмислено отказва да приема бягащите от военна служба. Но тези хора бягат от мобилизация, ако не и от смърт. Защо не ги пускате в страната?

Егил Левитс: Затворихме границата за руски туристи. Когато има истински бежанци, ние - разбира се - разглеждаме молбите им. Но в момента, когато руски войници убиват украинци, на фона на ситуацията в Европа, ние не желаем тук да пристигат руски туристи.

ДВ: А готови ли сте да приемате руснаци, които бягат от военна служба?

Егил Левитс: Не желаем приток на руснаци насам, към Латвия. Защото именно руското общество е длъжно да прекрати тази агресия.

ДВ: Този аргумент се чува все по-често. Но в действителност хората, които открито протестират против войната в Русия, рискуват своята свобода и безопасност. Срещу тях са заведени стотици дела заради това, което в Русия наричат "дискредитиране на въоръжените сили". Някои вече бяха вкарани в затвора. Нима още руснаци трябва да отидат зад решетките?

Егил Левитс: Разбира се, ние ще разглеждаме всеки отделен случай. Но страна като Германия например приема руски емигранти, за тях си струва да се насочат към Германия.

ДВ: Но не и към Латвия?

Егил Левитс: Ние тук вече имаме руско население.

ДВ: Още преди масираното нахлуване на Русия в Украйна балтийските държави предупреждаваха за възможна руска агресия, особено след анексирането на Крим. Не мислите ли, че Западна Европа и западните страни не ви възприемаха съвсем насериозно?

Егил Левитс: Това е сериозна грешка на западните политици. Тя автоматично доведе до масираното нахлуване в Украйна. Ние знаем, че е пряко следствие и по тази причина настояваме за реална подкрепа за Украйна, за да може тя този път да се защити.

ДВ: Смятате ли, че сега балтийските държави и тяхната сигурност са станали по-важни за НАТО?

Егил Левитс: Разбира се, всички ние в Европа сега мислим повече за защитата си, защото имаме един агресивен съсед. А когато имаме агресивен съсед, съвсем естествено е да повишаваме своята отбранителна способност.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

10

Джендо Джедев

31.01 2023 в 08:43

Пешко,

Тия дето имат рода в Рашка да си ходят да си я гледат, никой не ги спира. Какво казват латвийците си проличава по изборите там. За разлика от твоята кочина Рашка, където крепостниците са безгласна буква. Там е каквото каже Батюшката. :D

-970

9

А какво ще кажат латвийците? Родата им е в Русия. Управниците в Европа нямат връзка с реалността и скоро ще им го напомнят, на всички без изключение.

-390

8

Козин Човков

31.01 2023 в 05:10

И в България трябва да се забрани влизането на пиздински кypoедовци.

2073

7

Johnny B Goode

30.01 2023 в 23:05

БармаЛейката, абе що не ходиш "на Велокой Самолетной Армаде" (а.к.а. "нахуй') ?

345

6

Джендо Джедев

30.01 2023 в 21:48

Кухолейко,

Всички лоши, само твоята Рашка - добра, а? :D

Кога ще ни пратят на фронта, какво се чува? ;)

11462

5

dardorel

30.01 2023 в 21:13

Латвия има Президент,ние имаме тъпо проруско говедо ....

9347

4

Анализи

30.01 2023 в 21:00

Брюксел и Вашингтон не раздават роли, просто няма необходимост. Роли раздава фашагата Путин защото няма логични аргументи, а само глупотевини.

-1555

3

ob1

30.01 2023 в 20:49

Жалко рашистко тролче, нали знаеш къде да идеш?

2550

1

alfakentavur

30.01 2023 в 20:01

Кудос, Левитс! ВЪН орките от хубавата ни планета!