Петков и Бориславова, хванати за ръце: кой има полза от такъв компромат

Компроматите не са нещо необичайно в българския политически живот - особено преди избори. Необичайното сега е друго: че източникът на зле скалъпения компромат срещу Кирил Петков и Лена Бориславова е обществената БНТ, пише за DW доц. Г. Лозанов

Доц. Георги Лозанов, DW 04 август 2022 в 16:03 6296 16

Лена Бориславова и Кирил Петков

Снимка Десислава Кулелиева, БНТ

Кадърът, който БНТ публикува в деня на предаването на властта

Широко обсъжданият кадър, създаващ впечатлението, че Кирил Петков и Лена Бориславова се изкачват по стълбите на Министерския съвет, хванати за ръка, е типичен пример за фалшива новина в режим на пост-истина. Фалшива новина е, защото просто няма такова нещо - те не са се държали за ръка.

Потвърждават го и видеозаписите от същия момент, и самата авторка на снимката. Пък и здравият разум - няма как двама души във високи институционални роли, каквито и да са им личните отношения, да си позволят подобна волност на публично място, пълно с репортери, пише доц. Георги Лозанов в коментар за българската редакция на "Дойче веле".

Препечатваме целия му анализ:

Но това съвсем не спря тълкуването на снимката, особено в социалните мрежи, като свидетелство за непозволена близост (отделен въпрос е кой определя коя близост е непозволена). Тук вече влизаме в режим на пост-истина, при който емоциите заглушават фактите. В случая става дума за „удоволствие от детронация“: да хванеш представители на властовите елити, които и да са, в прегрешение - каквото и да е, стига да обърне йерархията и да ти даде власт да съдиш и порицаваш властващите. Такава е психологическата икономика на властта – никой дълбоко в себе си не е готов да се примири с подчинената си позиция. Достатъчно е да подхвърлиш една снимка, способна да задвижи детронацията, и да оставиш колективните емоции да си свършат работата. После и да искаш да си я вземеш, те сами няма да ти позволят.

Кои са потенциалните бенефициенти?

Едва ли има съмнение, че кадърът, дори и да е направен между другото, е вкаран в публично обръщение целенасочено, тъй като заблудата, която ще предизвика, е ясна от пръв поглед. Той е компромат, несръчно скрит зад случайността на уловения миг. Още повече, че попада в контекста на мощната пропагандна атака срещу правителството на ПП, довела до падането му, която продължава вече с предизборни мишени. Неин подразбиращ се бенефициент естествено е опозицията. Но тук се намесва и още един играч с по-различен профил – петата колона на Кремъл в политиката и медиите у нас, активирана от руското нашествие в Украйна. Тя, без да забравя либералите и соросоидите, умните и красивите, евроатлантиците и глобалистите, с право видя в Кирил Петков основен враг, тъй като правителството му - с цената на конфликти с коалиционните си партньори и президента - предприе радикални ходове за прекъсване на зависимостите от Москва, каквито досега не бяха правени. И съответно с право Петков заподозря, че е свален тъкмо по волята на Москва.

Но и по методите им ще ги познаете: в петата колона тук Държавна сигурност (ДС) има запазено място - и като персони, доколкото биологията позволява, и като практики, познати още от разправата с „враговете на народа“. За тези служби любима форма на компрометиране е на сексуална основа. Най-добре е да изкараш набелязаната жертва гей, но ако това не става, трябва да излезе поне, че има любовница, както Кирил Петков отдавна е разработван във връзка с Лена Бориславова. И след като разработката за родоотстъпничество (друга любима форма на бившите служби) заради канадското му гражданско не даде кой знае какъв резултат.

Предизборната кампания е открита

Сексуалните компромати обаче са предпочитани, защото будят пикантни емоции, които лесно вкарват масовата аудитория в режим на пост-истина, а тя губи чувствителност към достоверността на информацията - и въобще към относимостта на сексуалния живот спрямо публичната роля.

В такава плоскост снимката на Петков и Бориславова, макар и в далеч по-мек вариант, напомня еротичните снимки на приятелката на кандидата от ДБ за кмет на София, излезли в предизборната кампания с цел той да бъде дискредитиран. Тогава обаче те бяха пуснати от жълта медия, докато сега особеното е, че източникът е обществената телевизия. Като прибавим и съпротивата на ръководството на БНТ да се включи в публичния дебат, за да защити поне от кумова срама жертвите на компромата си, се засилват подозренията, че конкурсът в СЕМ за нов генерален директор на БНТ бе умишлено провален, за да остане старият по време на предстоящата предизборна кампания. И да изпълни поети политически ангажименти.

Щом още отсега, и то от обществена медия, тръгват компромати, и като се има предвид, че в тази избори е заложена геополитическата ориентация на страната, не ми се мисли какво може да стане до 2 октомври. Но да не дърпаме дявола за опашката…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

14

fik1

04.08 2022 в 23:10

епа интелигент съм, вие така смъквате нивото с четене на жълти таблоиди като пик, чак сега сам видях защо съществуват, вярно имат публика някъде из недрата на българската идиокрация, ходи чети каква възхвалителна поема са завъртяли за гугутката, очевидно добре си преценил кoя страна да подкрепяш, пик е твоята пътеводна звезда :|

-60

13

офф бее

04.08 2022 в 20:27

"снимки за чекмеджАта без никой на там", "иЗмагинерни", "нЕкой", "...после се платил с държавни пари" - НЕГРАМОТНААААА

1220

11

хr4

04.08 2022 в 19:58

офф, те всички фенове на иZраждане са на това дередже. Какво те учудва! IQ-то не прощава.
Сашке, виждам, че имаш некъв воайорски наклон. Ето ти един подходящ линк да си събереш материал:
https://rt.porнhuб.com/
и ако обичаш спри да ни занимаваш с личния живот на хората.

-60

8

офф бее

04.08 2022 в 19:40

Сашке, всеки път ме изумяваш с дъната на неграмотност, които достигаш... Ако дъщеря ми пишеше така (5-ти клас), щеше да прави диктовки до пълно изтощение. За радост се справя доста по-грамотно детето!

-3667

7

fik1

04.08 2022 в 19:03

стига да гони руски дипломати и да докарва инвестиции може да си бара който иска парапет, освен това като бонус локалните путлери се давят в пяна, жлъч и яд, докато малко по-интелигентните сме над подобни статии на пик за бавняри