Пекин 2022: Олимпиадата ще открият почти само диктатори

Deutsche Welle (DW) Последна промяна на 30 януари 2022 в 19:07 6008 0

Снимка Getty Images

Дни преди началото на Олимпиадата в Пекин е ясно - повечето демократични държави ще бойкотират откриването. Путин обаче ще бъде там, както и лидерите на други страни, в които човешките права не са на особена почит, пише DW.

Списъкът на китайското външно министерство изглежда като "Залата на славата" на автократичните държави. На първо място е руският президент Владимир Путин, следван от лидерите на още 20 страни като Саудитска Арабия, Египет, Катар, Туркменистан, Пакистан и Казахстан. Това са държавните и правителствени ръководители, които ще посетят откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Директорката на организацията Human Rights Watch за Китай Софи Ричардсън нарича списъка с гости на Олимпийските игри нагледна селекция на правителствени ръководители, които нарушават човешките права в своите страни.

Неправителствени организации призоваха към дипломатически бойкот

Проблемът е, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също ще е там. Но това е очаквано - в крайна сметка Гутериш никога не е критикувал публично нарушаването на човешките права на уйгурите в Китай, казва Ричардсън.

Интересно е и кои европейски държави ще изпратят свои представители на церемонията по откриването на Олимпийските игри: президентите на Полша и Сърбия Анджей Дуда и Александър Вучич ще са там. А от Люксембург се очаква да пристигне великият херцог Анри. Говорителка на китайското министерство на външните работи съобщи, че държавният глава и партиен лидер Си Дзинпин ще посрещне гостите на специално организиран банкет. Сестрата на тайландския крал е единствената жена в списъка.

Редица демократично управлявани държави обявиха, че няма да изпращат свои политически представители в Пекин. Дни преди началото на 24-тата Зимна олимпиада 243 международни неправителствени организации призоваха правителствата да бойкотират спортното събитие. "Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 ще бъдат открити на фона на жестокости и други груби нарушения на човешките права от китайското правителство", пишат правозащитниците в своята декларация.

Погазване на права и ликвидиране на гражданското общество

Президентът Си Дзинпин и китайските власти са обвинени в сериозно погазване на правата на уйгури, тибетци и други етнически и религиозни групи. Независимото гражданско общество в Китай "на практика е премахнато" с преследването на правозащитници, феминистки, адвокати и журналисти.

"Правителството разруши някога процъфтяващото гражданско общество в Хонконг, разшири наблюдението с различни технологии, за да ограничи сериозно правото на свободно изразяване, сдружаване и мирни събирания и разреши използването на принудителен труд в нарушение на международното право", заявяват от неправителствения сектор.

САЩ, Великобритания, Япония, Австралия, Канада, Литва, Естония и Белгия се присъединиха към политическия бойкот. Германия също няма да изпрати високопоставени политици в Пекин, въпреки че федералното правителство не споменава изрично дипломатическия бойкот като причина за решението. В почетния списък на китайското държавно ръководство обаче е включен и един германец - президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Той вече е в Пекин и проведе среща със Си Дзинпин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови