Колко добре са българите. Да видим

Петър Чолаков, DW 20 декември 2019 в 21:54 9963 8

Снимка 123RF.com

Според една популярна теза, България е в добро икономическо състояние и поради това няма енергия за съпротива срещу управлението. Икономическите успехи, гласи този аргумент, са най-силният коз в ръцете на управляващите. Защото обезсилват опозиционното говорене.

Числата

Но колко добре са българите всъщност? По данни на Националния статистически институт, през третото тримесечие на 2019 година БВП нараства с 3,7% в сравнение със същия период през 2018. Коефициентът на безработица е нисък - 3,7%, месечната инфлация (ноември 2019) възлиза на 0,5%, а средният общ доход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2019 година е 1 716 лева и нараства с 11,3% спрямо същото тримесечие на 2018 година.

На пръв поглед тези числа дават основание за оптимизъм и подкрепят цитираната теза. Това заключение се потвърждава и от личните възприятия. 33% от българите оценяват изминалата година като по-добра за тях. Тя е била по-лоша само за 14% от запитаните (цитираните данни са от проучване на „Алфа Рисърч”, публикувано в средата на декември). Според 55% от анкетираните, 2020 година ще бъде по-добра, а едва 9% я виждат в по-лоша светлина.

На този фон ресурсът за протести изглежда ограничен. Още повече, че едва 12% посочват като техен личен приоритет по-доброто управление на страната и постигането на повече справедливост.

Електоралната социология също говори в полза на аргумента, който тестваме. В края на 2019 година ГЕРБ изпреварват БСП с 3,5 процентни пункта. Тази дистанция повтаря електоралната картина от 2018 година - преди изключително опасните за властта скандали „Апартаментгейт” и „Къщи за гости”.

Но ако се вгледаме по-внимателно в данните, ще видим, че оптимистичните оценки игнорират важни аспекти на политическата и икономическата реалност.

Другите числа

Въпреки ръста на икономиката, въпреки добрия кредитен рейтинг, въпреки тенденцията правителството да повишава заплати и пенсии, България си остава най-бедната страна в ЕС. Ако сравним БВП (per capita) по паритетна покупателна способност, България има 51% от средното за ЕС, а съседна Румъния - 65%. Според макроикономиста доц. Григор Сарийски, за периода 2014-2018 румънците са напреднали по този показател с 10 пункта, а ние - едва с 4.

За огромна част от работещите доход от 1 700 лева на месец е непостижима мечта. А и повишаването на доходите трябва да се „претегли” през размера на разходите. През третото тримесечие на 2019 средният общ разход на лице от домакинство нараства с 4,3% в сравнение със съответния период през 2018. Като абсолютни стойности нарастват и разходите за здравеопазване - 16%, данъци и социални осигуровки - 11,4%, храна - 4,2%. (А най-голямо е увеличението при разходите за свободно време, културен отдих и образование - цели 26%).

Средният размер на пенсията, след увеличението от 1 юли, е едва 386 лева, а в началото на второто полугодие поскъпнаха токът, водата и отоплението (средно за страната цената на отоплението се увеличи с 4,5%). Близо 384 хиляди пенсионери получават минималната пенсия от 219 лева на месец.

В същото време министър Горанов, който живее в чуждо жилище, настоява за увеличение на местните данъци. Обсъжда се и нов скок в цената на водата - средно с 10%.

Накратко: оптимизмът се изпарява дори и при бегли сравнения с икономиките на другите страни в ЕС. Няма да споменаваме за такива потресващи явления като енергийната бедност - нещо, по което отново сме срамен рекордьор. Няма да говорим и за растящата неграмотност, за обезпокоителните данни на PISA.

Разни рекорди

Само един пример за йезуитската бюджетна политика на кабинета: опитаха се да противопоставят протестиращите медицински сестри на лекарите. Макар да има отделни лекари, които имат висок доход, трудът на здравните работници като цяло остава силно подценен. Същевременно министър Маринов настоява колко важно е да се закупят 15 бързи автомобила за таен контрол по пътищата, всеки от който е на цена до 320 хиляди лева.

Увеличаващата се маргинализация на България в ЕС има не само икономически измерения. Страната остава с най-високия размер на корупция в публичния сектор, с все по-несвободни медии, както и с най-високата смъртност в ЕС. А според доклад на ЕК от ноември, България е на четвърто място в ЕС по смъртност в резултат от предотвратими състояния и заболявания, както и с най-ниската прогнозна продължителност на живота.

Определението „заден двор” звучи грозно, но нима задният двор не е тъкмо мястото, където си държим отпадъците? Подобно неласкаво определение за България се подсилва и от последните разкрития, че RDF-отпадъци от други държави се изгарят незаконно в страната - по-всяка вероятност с цената на заплаха за здравето на населението.

Може ли да е иначе?

С други думи: ограничените икономически успехи, които, впрочем, не са достатъчни, за да ни оттласнат от дъното в ЕС, не могат да компенсират недоброто качество на живота в България.

„Вината” за липсата на достатъчно съпротива срещу статуквото лежи на плещите на опозиционните партии. Но трябва да кажем и това: трудно е да се мобилизират съпротивителни сили в страна, където мнозина от най-способните, най-борбените вече са емигрирали или просто се спасяват поединично. А и как да има силна обществена резистентност, при положение че медийната среда и съдебната система все по-често обслужват статуквото и филтрират критичните гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4004

8

Tedi

22.12 2019 в 21:12

Потресаващо. За наивници.
Внушава се, че животът не зависи от собствените усилия на всеки, от семейството и образованието, а от некакво правителство, което трябва да се грижи за нашите доходи.

Поради това, че нищо не зависи от нас, правителството трябва да бъде свалено с протести. И търсим ресурс за протести.

Но ако истината е, че всеки отговаря за живота си, то свалянето на правителството е безмислено, но и безмилостно съсичане на главите на всички, които неакаме на правителството, а създаваме стойност.

Това ли е целта на Америка за България, да рути държавата и да лъже, без да го знае, че правителството храни хората. Ниската заплата не е защото те мързи да се квалифицираш, а заради лошия Бойко...!?
Решение не се предлага в статията, само цел. Подривна война с лични користни цели.
Понеже сте такива, каквито сте, никой никога няма да протестира редом до вас.

4005

6

AnderXale07

21.12 2019 в 20:18

NikiDanev, през 1988 г. британският вестник "Гардиън", класира България на 28 място по стандарт на живот (където са включени здравеопазване, образование, покупателна способност и много други фактори) в света. А сега по магазините има огромен избор, но половината неща не само са пълен боклук, а дори са отровни. Качествените продукти са достъпни за малцина. По улиците се движат Бентлита, С класи и Поршета, но и те са за малцина. Огромният процент хора карат автомобили на по 20-30 дори и 40 години. А точно тези автомобили нанасят най - голяма щета на въздуха и от там на здравето на хората. Демографският срив е на нива от войните и нацията заплашително се топи.Общо взето от тогава до сега няма сфера в която да не сме се сринали. И продължаваме да копаем нови дъна. А специално любимият ти вожд ББ е вече десет години на власт и не само, че с нищо не е спрял грабежа и гаврата с хората, ами ги е удвоил!

5355

5

Кики

21.12 2019 в 15:51

До Cavdo - благодаря за уточнението, аз мислех, че това е средният доход на месец за третото тримесечие. Всъщност за никакви икономически успехи не може да се говори при непрекъснатото увеличение на цените и разплащанията. Дразня се на тези хора, които получавайки с хиляда лева повече от другите си мислят, че са хванали бога за шлифера. И може да не им харесва, но приемат да живеят в тази ситуация. Господа, а помислихте ли си, че в една нормално уредена държава, работливите и талантливите от вас ще получават 5 или 10 пъти повече!

6500

4

cavdo

21.12 2019 в 08:52

kiki, доходът на член от семейството - 1716 лв. е за тримесечие, и включва освен заплати и : пенсии, доходи от наеми, лихви, заеми, натура, рента, доходи от продажби на движимо и недвижимо имущество и други. Освен това е брутен, т,е върху тази сума има дължим данък. Ако говори за чист среден месечен доход на член от семейството от заплати и пенсии, той едва ли надвишава 450 лв.

8596

2

NikiDanev

21.12 2019 в 06:01

България - най-бедната страна в Европа. Мантрата, която трябва да надигне бунта. И кога не е била най-бедната страна в Европа? 1948? 1956? 1989? 1997? 2000? България винаги е била най-едната страна в Европа и причина за това за ваше огорчение не е ББ. А така ви се иска. Пътят е труден и никак не е славен, трябва десетки години бачкане и инвестиции за да се промени това. Кой ще го направи? БСП? Ами след гербаджиите, те са на власт. Знам, че селяните от градската десница мечтаят за тая смяна. Знам, че знаят, че те никога няма да дойдат на власт. И знам, че когато дойдат комунистите на власт ще видим как може да се краде, ще разберем какво значи истинска корупция, не само усещане за нея, ще разберем как може бързо да обеднеем. Идва криза, след нея отново ще има огромни промени в света, вероятно ядосаният българин ще свали ББ от власт. Но няма да качи Радан, мухлясалия генерал и симпатичния за вечен опозиционер Христо. Ще дойдат комунистите и ДПС.

5355

1

Кики

21.12 2019 в 03:47

Ако НСИ не манипулира данните, че средният доход на лице от домакинството е 1716 лева, съответно 30-40 % от населението получава много високи доходи и е време да се възстанови подоходното облагане. Защото, изключвайки пенсионерите, половината от работещите в България не получават нето повече от 1000 лева. Да не говорим, че числото, посочено за инфлацията е твърде скромно и не отговаря на истината. Такава погибел ежедневна едва ли е позната на някой нормален, цивилизован народ.