Как да станем нормална държава: 28 въпроса към Асен Василев

"Ако не влезете във властта след изборите, няма ли да си тръгнете, каквито подозрения има? - Не, абсолютно не! Хванали сме се на хорото и ще го играем докрай."

Георги Лозанов за ДВ 15 август 2022 в 17:26 7919 15

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев

ДВ: Мислите ли обаче, че служебното правителство може да възстанови договорните отношения към Газпром?

Асен Василев: Искам да видя кой ще е този юридически съветник, който ще се подпише под анекса за въпросната схема на плащане.

ДВ: Тоест, в момента по обективни причини няма риск да се върне към Газпром?

Асен Василев: Всичко е възможно. Може Газпром да предостави съвсем различни условия в сравнение с тези от април.

ДВ: Защото това правителство ще е приятелско за Русия за разлика от вашето, което беше правителство на неприятелска държава?

Асен Василев: Не мисля, че когато става дума за енергетиката на България, трябва да говорим за приятелство и неприятелство. Трябва да се подходи напълно рационално.

ДВ: Самият режим на Путин употребява такива квалификации.

Асен Василев: Режимът на Путин използва газа като оръжие, а не като битова стока, която може да се търгува нормално.

ДВ: Тази констатация сякаш слага политическа точка на икономическата тема, така че да преминем към приоритетите в политиката на вашето правителство. Струва ми се, че, казано на едро, те бяха два: борбата срещу корупцията и прекъсването на зависимостите от Кремъл, на първо място в енергетиката.

Асен Василев: Това е един приоритет, вторият е следствие на първия. За да се развива икономиката, обикновено е добре да имаш повече от един доставчик. А корупцията дава възможност на един доставчик да пази монополно положение на даден пазар. Примерно, 12 години да не завършваш българо-гръцката връзка. Въпросът е парите на българските данъкоплатци да се използват от тях самите за образование, здравеопазване, пенсии, а не да отиват в няколко големи фирми, а оттам в шкафчета и чекмеджета. Същото се отнася, когато монополът е на държавата, както в енергетиката - той да се управлява в полза на гражданите.

ДВ: Едва ли някой би възразил на това по принцип, но конкретно какви корупционни схеми успяхте да разкриете и да блокирате през седеммесечното си управление?

Асен Василев: Най-очевидният пример е пътното строителство - правителството по тази причина се и разпадна. Пуснахме сериозни проверки за ВИК дружествата. Имаме много подробен доклад за възлаганията по европейски средства, където се оказа, че в повече от половината обществени поръчки предварително се отстраняват участниците, за да остане само един. Откриха се подобни нередности и в не малко болници, а и в БДЖ. Да не говорим за "Капитан Андреево". Държавата е дала на частна лаборатория да извършва цялата контролна дейност на границата срещу 5000 лева наем на месец. А само от таксите за проверка до края на годината се очаква приход от порядъка на 30 милиона лева.

ДВ: Но това е по-скоро един експертен разговор на ниво анализи и доклади, който не води до персонални вини.

Асен Василев: Знаете, че това е работа на прокуратурата, а нашите преписки стигаха до нея и спираха там. Всички преписки. По огромната преписка, осем кашона, с констатирани нарушения в текущите ремонти на пътищата, която аз като служебен министър лично внесох, прокуратурата се произнесе, че няма да повдигне обвинение, защото според нея деянието няма специфична цел. Тоест, някой случайно е извършил нарушенията, а не нарочно.

ДВ: Но за ареста на Бойко Борисов не чакахте прокуратурата и той постигна обратен на търсения ефект, защото вътрешният министър нямаше собствени разкрития, а повтори изнесеното от медиите.

Асен Василев: Това, което знам от г-н Рашков, е, че има дело от 400 страници с разпити на свидетели и доказателствен материал от институции и то е влязло в прокуратурата, но си стои там. Ако това не е достатъчно, за да се задейства, не знам какво трябваше да представим. Може би филмчета как си предават пари.

ДВ: Как оценявате от имиджова гледна точка присъствието на Бойко Рашков във вашето близко политическо обкръжение?

Асен Василев: Не го познавах лично, докато не станах служебен министър на финансите, но смятам, че направи важни неща. Най-важното от които е, че в голяма степен намали купуването на гласове. И второ, имаше смелостта да арестува Бойко Борисов.

ДВ: Това като удачен ход ли го отчитате?

Асен Василев: Да, защото знаете ли колко хора в държавата продължават да се страхуват. В структури като МВР се изисква особена смелост, за да се опълчиш. И г-н Рашков показа, че нищо не може да го уплаши. Оттук нататък като правомощия и целесъобразност не съм компетентен да преценя, има си органи за това. Но не мисля, че такива действия трябва да се предприемат на база имиджов ефект, а на база има ли престъпление и има ли доказателства. Предполагам, че г-н Рашков е имал.

ДВ: Мислите ли, че докато корупцията се превърна във фокус на всички проблеми, незабелязан остана сякаш един не по-малко опасен за обществото въпрос - постепенното разклащане на неговата прозападна ориентация в полза на Путин. До степен над 40 процента да приемат, че не той, а НАТО е причина за войната в Украйна. Казано по-просто: преди войната в Украйна заради Борисов сякаш забравихме за Путин.

Асен Василев: Всъщност, една голяма част от проникването на руското влияние стана във времето, докато Борисов ръководеше държавата. И тук не говорим само за Турски поток. Говорим за Лукойл, който за първи път плаща данъци от 15 години. Говорим за продажбата на комплекса "Камчия". Говорим за ВТБ и КТБ и за това, че руски банки купиха целия български Телеком. И всичко това стана възможно благодарение на корупцията. Ако не се справим с нея, няма как да ограничим и формите на руско влияние по законен начин.

ДВ: Посочването на Борисов като виновник за едва ли не всичко не го ли превръща в жертва в очите на избирателите?

Асен Василев: Не мисля, че някой би възприел г-н Борисов като жертва. Който има бизнес в страната, си спомня за "Осемте джуджета" и как на един човек, за да му откраднат бизнеса, не пускат сина му на хемодиализа. Мисля, че и пенсионерите си спомнят как им беше казано, че има постна пица за тях. Не е нормално за 12 години пенсиите да се вдигнат със 164 лева, а за последните 12 месеца със 167 лева. Парите за пенсионерите са били откраднати, а сега просто не са.

ДВ: За пенсиите: това голямо увеличение напоследък съотносимо ли е с реалния икономически ръст на страната или е жест към коалиционния партньор БСП?

Асен Василев: Съотносимо е и беше точка и от нашата програма, в която имахме съответствие с програмата на БСП - пенсиите да не падат под линията на бедност. Ние направихме една социална програма, за която ни критикуваха, че ще фалираме държавата. Резултатите за полугодието са 8 милиарда и половина в сметките на държавата и милиард и половина бюджетен излишък, а не дефицит.

ДВ: Общото усещане на българите обаче е, че цените непрестанно растат, а животът става все по-труден.

Асен Василев: Цените скачат навсякъде по света и представяте ли си живота на българите, ако към тях не се връщат 20 милиарда под формата на социална програма. И ако бяхме заделили половината за строителни фирми, които да дават след това "откат" в чували.

ДВ: Говорите за социална закрила на хората. А бизнесът, който се оплаква от липсата на достатъчна подкрепа?

Асен Василев: Това, което обективно се вижда, е най-високият ръст на индустриално производство в целия ЕС. Отчисленията от данък печалба са се вдигнали между 40 и 50 процента за една година. Има инфлация, но тя далеч не е 40 процента. А цената, която бизнесът плаща за електроенергия, е същата като през октомври миналата година.

ДВ: Вашето правителство зае твърда позиция срещу режима на Путин с радикални жестове като изгонването на 70 дипломати и служители от руското посолство. Ситуацията ли ви принуди или действахте по убеждение?

Асен Василев: Нашата политика не е анти нещо, тя е про България. Но когато получиш доклад, че 70 човека работят срещу България, вербуват включително и депутати, няма как да не реагираш. Въобще, ако ние сами не защитаваме интереса си, никой няма да ни го защити. С ЕС например проведохме много тежки преговори и не затворихме въглищните централи. Иначе в тази ситуация трябваше да правим ток от газ.

ДВ: Но, тъй или иначе, вашата коалиция се формира в плоскостта на "анти" - анти Борисов и ГЕРБ. Това не даде ли шанс на ДПС да се измъкват на пръсти?

Асен Василев: Не, нашата политика е системна и когато започнем да спираме кранчетата, спираме всички кранчета, независимо от политическата им разцветка.

ДВ: БСП нямат ли кранчета?

Асен Василев: Поне по време на правителството ни крупни олигарси, които искат да крадат от държавната хранилка, БСП не допусна. Може би заради вътрешни борби са били отстранени, но истината е, че те не се бореха за обществени поръчки.

ДВ: А наясно ли сте ИТН за какво и за кого играят?

Асен Василев: За който им плати. И оттук нататък аз не ги виждам да влязат в парламента.

ДВ: Вие на появилата се още от времето на Царя ляво-дясна позиция ли стоите или сте десен човек?

Асен Василев: Моята позиция, може би нетипична за финансов министър, е, че няма смисъл да се минава на прогресивен данък или да се облагат с повече данъци гражданите и фирмите. Но това, което се събере, трябва да бъде широко инвестирано в социални програми. За да станем една нормална европейска държава, в която хората се радват на благоденствие. Тъкмо липсата му е причина 800 хиляди българи да живеят в чужбина.

ДВ: Но това е западното разбиране за едно цивилизовано ляво. Тук то по-скоро е свързано със соцносталгия и геополитически реставрационни нагласи.

Асен Василев: Каквото е било, то е свършило. Въпросът на политиката е как искаме да си подредим държавата занапред.

ДВ: Голямата част от вашите привърженици гласуваха за президента Румен Радев - въпреки изявлението му, че Крим е руски. Те така ли мислят?

Асен Василев: Не, те гласуват чисто прагматично и очакват да махнем идеологическите окраски, което не поставя под съмнение нашия цивилизационен избор - да сме в ЕС и НАТО и то като активни членове.

В момента се спуска нова Желязна завеса, ще се прекъснат икономическите връзки, пътуванията ще прекъснат, говори се, че ЕС ще отказва визи на всички руснаци. И това няма как да не е така, докато Путин е начело на Русия, защото той в последна сметка тръгна да атакува Европа. В наш интерес е обаче не всеки сам да се оправя в тази ситуация, а да има общоевропейска солидарност по ключовите теми, за която първи започнахме да говорим.

ДВ: Това сговорчиво европейско говорене дали е достатъчно мобилизиращо в предизборната кампания в България? Срещу него стои пропутиновата пропаганда, на която то сякаш трудно противостои.

Асен Василев: Не е продуктивно обаче да се говори и че всичко руско е лошо. И двата модела - Путин е велик и Путин е сатана - са базирани на идеология, която изкривява фактите. Мисля, че българските граждани искат оценка кое е добре за нас, без да залитаме в крайности. И честно да заявяваме и да отстояваме интересите си и в ЕС, и в НАТО. Когато го правим, там ни уважават и даже се радват, че участваме активно в дебата. Ако имаме някакви проблеми, ги поставяме, а не приемаме привидно решенията на Брюксел, пък после да си правим каквото си знаем.

ДВ: Говорите за отношенията ни с европейските ни партньори, но какви са те в нашето общество?

Асен Василев: Наблюдавам, не само като политик, а и като избирател, че то е разделено от два големи разлома. Единият е между партии, готови да толерират краденето на обществен ресурс, и други, които не са съгласни това да се случва. А вторият разлом, който исторически не сме изживели, е за и срещу Русия. И на този втори разлом според мен няма как да му се намери рационално решение, защото прилича на харесването и нехаресването между хората. Затова тук не трябва да говорим за Русия въобще, дори не за Путин, а за конкретни практики, които вредят на България, каквито са, да кажем, корупцията и пропагандата. И срещу тях да се борим.

ДВ: Можете ли да правите политика в България в опозиция? Ако не влезете във властта след изборите, няма ли да си тръгнете, каквито подозрения има?

Асен Василев: Не, абсолютно не! Хванали сме се на хорото и ще го играем докрай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

16

Constanza

21.08 2022 в 10:21

Благодаря, уважаеми евроатлантик.

865

14

Constanza

16.08 2022 в 21:45

Отлично представяне, както винаги. Достоен човек, отличен политик.

645

12

wakeup

16.08 2022 в 16:33

Лаконичен и аргументиран както винаги Ще се гордея с България ако един ден бъде министър председател

10212

7

Човека

16.08 2022 в 03:12

Чудесни отговори. Желая да го видя отново министър. Рядка порода революционер - прагматик. А трол агитката, платени или самородни таланти, жалка картинка сте. Ама поне забавна.