Хилъри може да стане истински опасна за Тръмп

Мартина Бутлер - DW 27 май 2017 в 18:10 17127 8

Снимка wikimedia

Тя изчезна веднага след изборите. Скри се „в гората”. Наскоро обаче се завърна. И може да стане истински опасна за Доналд Тръмп. Защото с три думи изрази съкровения порив на милиони американци.

На 8 ноември 2016 светът на Хилъри Клинтън се срина. Случи се онова, което нито самата тя, нито мнозина други можеха да си представят: кандидатката на демократите загуби изборите. За президент на САЩ беше избран Доналд Тръмп. Клинтън мълча цял ден, преди да се сбогува с мечтата си. “Трябва да приемем този резултат и да гледаме към бъдещето. Доналд Тръмп е нашият президент. Дължим му откритост, както и шанса да води страната”, каза тя.

Стига разходки в гората!

От този момент нататък Хилъри се превърна в частно лице. И се скри. Два дни след изборите я видяха да се разхожда в гората със съпруг и куче. Частната снимка, увековечила случайната среща на млада жена и дъщеря й с Хилари Клинтън, вдигна шум в медиите. След това - пак тишина. Кратки благопожелания в Туитър по случай Деня на благодарността и после за Коледа. На церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп Хилъри Клинтън стоеше на трибуната с безизразно лице. Ден по-късно милиони участници в Женския марш протестираха срещу Тръмп. Това сякаш събуди Хилъри Клинтън, която недвусмислено се обяви срещу забраната за влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлмански страни. Последваха още изяви.

Стига разходки в гората, пошегува се самата тя. Била се оттеглила, за да размисли какво става оттук насетне. Но Тръмп и неговата политика не й позволявали да мълчи повече. Щяла да пише книга за изборната си борба. Сама признава, че това е болезнен процес. Но половин година след изборите вече е наясно за бъдещата си роля. “Отново съм гражданка, активистка и част от съпротивата”, казва тя.

Няма да разбере, няма да приеме

Хилъри Клинтън продължава да смята, че причина за поражението й на изборите са разследванията на скандала с нейните имейли. Броени дни преди изборите тогавашният директор на ФБР Джеймс Ками оповести, че подновява разследването, а малко след изборите отново го спря: нямало причина за повдигане на съдебно обвинение. За самата Хилари Клинтън няма съмнение кой ѝ е попречил да влезе в Белия дом: “Бях на път да спечеля до момента, в който Ками направи съобщението и после се появиха публикациите в руския Уикилийкс. Това изплаши хора, които бяха готови да гласуват за мен”, казва Клинтън.

Тя е далеч от мисълта, че не е успяла да усети настроенията в страната. Очевидно това е част историята на поражението ѝ, която никога няма да разбере и да приеме.

Тя може да стане опасна за Тръмп

В средата на май Хилъри Клинтън окончателно се завърна на сцената. Тя основа нова политическа организация – „Onward together" („Заедно напред”). Целта: да се подкрепят граждански инициативи и организации, които оказват съпротива срещу Тръмп и поощряват политическия ангажимент. Добрата новина: Хилари се държи в сянка и дава път на другите, оказва им подкрепа. Ако не иска да я възприемат като пречка по пътя към бъдещето, тя не бива да излиза на преден план. Защото за мнозина Хилъри Клинтън олицетворява миналото.

Но въпреки това само с три думи, с призива си към съпротива, упорство и ангажимент, тя съумя да изрази съкровения порив на милиони американци.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42250

8

Denis Rizanov

27.06 2017 в 13:18

Абе тая още ли не е гушнала букета?

10571

7

Hissarion

29.05 2017 в 10:04

Това е христоматиен пример за смешна обслужваща статия. Не са имали какво да кажат, но е трябвало да напомнят, че Хилърица все още съществува.

7506

6

Гледам всичката прогресивна мисъл на Кенефистан се е изказала.
Много ги разбират нещата.

21058

3

рамбо

27.05 2017 в 19:04

Баба Киръри вече и за Бил Клинтън не е опасна, камо ли за някой друг. Стига да може да вдига още самолета стария Бил спокойно може да си търси нови свежи забавления, което е напълно разбираемо след като жена ти е такава скочибра

63994

2

Red or Dead

27.05 2017 в 18:38

ХАХААААА...няма дъно за...ГНОЙЧЕ ЗЕЛЕ...:-);-)
Тая ГНУСНА дъртачка може да е ”опасна” САМО за някой стар кенеф в гората......