DW: Руската армия симулира нападения с атомни оръжия от Калининград

Дойче веле 05 май 2022 в 10:40 6239 4

Снимка МО на Русия

Ракетата "Сармат"

В рамките на военни упражнения в Калининград руски части са симулирали "електронния старт" за ядрена атака. Тази седмица по руската държавна телевизия графично бе симулирано ядрено нападение над Берлин, Париж и Лондон, съобщава българската редакция на "Дойче веле" (DW).

От Москва съобщават, че в Калининград руската армия е симулирала атака с ядрени ракети. В рамките на военно упражнение около сто войници са симулирали "електронния старт" на балистичните ракетни системи с атомни оръжия от тип "Искандер", обяви руското министерство на отбраната. Военните части са упражнявали нападения над военни цели на въображаем враг, както и реакцията в случай на ответен удар. Калининград е руски анклав на Балтийско море, разположен между двете членки на НАТО Полша и Литва.

Руският президент Владимир Путин неотдавна намекна, че е готов да използва тактическите атомни оръжия на Русия. Кремъл предупреди за "мълниеносен" отговор, ако Западът се включи директно във войната в Украйна.

Според наблюдатели преди броени дни руската държавна телевизия се е опитала апетитно да представи на зрителите си ядрената сила на Русия. В популярно предаване бе показана графична симулация на ядрена атака: графика демонстрира за колко време ракета, изстреляна от Калининград, може да достигне до големите столици в Европа.

Според показаната графика, на руската ядрена бойна глава ще са ѝ необходими 106 секунди, за да достигне Берлин, 200 секунди до Париж и 202 секунди до Лондон.

Само преди две седмици от руското министерство на отбраната обявиха, че Русия е тествала новата cи междyконтинентална балиcтична pакета "Сармат". Президентът Владимир Путин тогава подчерта, че това ще накара враговете на Москва да спрат и да се замислят. Военните обявиха, че дългоочакваната ракета "Сармат" е била изстреляна за първи път от Плесецк в Северозападна Русия и е поразила цели на близо 6000 км. на полуостров Камчатка. Обхватът на ракетата е над 17 700 км и може да носи до 10 тежки бойни глави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

05.05 2022 в 15:41

Чух че разработвали нов модел междуконтинентални ракети - отиват в Америка, открадват телевизори, тостери, климатици и квото друго могат да докопат и после го изстрелват обратно към руската провинция.

12130

3

borisboris

05.05 2022 в 11:11

12 до 24 часа. Това е времето за което расиюшка ще бъде изравнена със земята ако НАТО реши да я денацифицира. Барабар с орките, които я населяват.

-240

2

редовно четящ

05.05 2022 в 11:04

Анимация с ракети, които още не са произведени.

10298

1

AntiZ

05.05 2022 в 10:57

Сега да видим кресльовците путинисти как ще коментирате това ново развитие на фашагите от кремль ? Или и те като пуТкин "ще отидат в Рая, а пък другите просто ще мрем"? Но както отговарят от Рая, те са подали документи за членство в НАТО в момента, в който са чули за мераците на путинските агитатори.