Дмитрий Гудков, който избяга в България: Властта на Путин е власт на крадци

Георги А. Ангелов за Дойче Веле Последна промяна на 07 септември 2021 в 17:31 5391 3

Снимка Getty Images

Дмитрий Гудков при особождаването му от ареста на Петровка със съпругата му Валерия.

"Повярвайте ми, това, което се случва в България, е много по-добре от реалността в Русия", посочва руският опозиционер Дмитрий Гудков, който избяга в България. "Властта на Путин е власт на крадци", казва още той пред ДВ.

Дмитрий Гудков, руски опозиционен политик и бивш депутат от Държавната дума, беше задържан на 1 юни в Москва. Поводът: политикът не си е платил наема за имот преди няколко години. Той беше освободен на 3 юни, без да му бъдат повдигнати обвинения. Малко след това Гудков напусна Русия. В момента е в България, където живеят родителите му. Той е син на Генадий Гудков, също бивш руски депутат и яростен критик на Кремъл. Георги А. Ангелов разговаря с Дмитрий Гудков за днешна Русия и за нагласите на България към Русия и руснаците.

- Г-н Гудков, в България има положително отношение към Русия, което се прехвърля и към управлението на Путин. Вероятно много от българите нямат реална представа за това, което се случва в Русия. Можете ли да обясните какво точно става там и какви са лошите промени?

Дмитрий Гудков: На първо място това: вече в продължение на 21 години ние имаме един-единствен президент. Той просто не се сменя. Не се сменя управляващата партия. Не се променя нищо, въпреки че качеството на живота се влошава, а партията на Путин няма никаква популярност. За да бъде осигурена победата на парламентарните избори, бяха отстранени всички, абсолютно всички силни кандидати. Един беше вкаран в затвора - Алексей Навални, други десет бяха принудени да напуснат страната. Бяха приети много репресивни закони. На гражданите на България може би ще им е интересно това - в Русия бе приет закон за "чуждестранните агенти". А човек доста бързо би могъл да попадне в списъка с чуждите агенти - ако министерството на правосъдието реши да ви включи в него. Достатъчно е например да получите един лев от България за някаква лекция и край - признават ви за чуждестранен агент. Всяко ваше съобщение в интернет - в Телеграм, в Туитър, във Фейсбук, където и да е, при всяко едно ваше съобщение, дори да публикувате котенца, вие сте длъжни да напишете, че в съответствие със закона се явявате чуждестранен агент. Ако не го правите, първия път ще ви глобят, а втория път ще ви вкарат в затвора до 5 години. Сега в Русия като чуждестранни агенти са записани всички независими медии, практически всички независими журналисти. Освен това е приет закон за т.нар. нежелани организации. Ако на управляващите не им хареса някоя неправителствена организация (НПО), тя бива включена в списъка на "нежеланите организации" и всички, които към момента са в ръководните ѝ органи, получават до 6 години затвор. Ето и един пример: Андрей Пивоваров, който оглавяваше "Открита Русия", която дори не е регистрирана в Русия, сега е в СИЗО (следствен изолатор) в Краснодарския край.

Разбирам, че България се отнася добре към Русия и добре, че е така. Но трябва да се прави разлика между Русия и властта на Путин. Това е власт на крадците, които разграбиха всичко възможно от бюджета. Русия е богата държава, една от трите страни, добиващи най-много нефт. Русия има огромни залежи на природен газ, както и много други природни ресурси. Всичките приятели на Путин станаха милиардери в долари. Същевременно обикновените руснаци получават пенсия от около 150 евро или 300 лева, а средната заплата е около два пъти повече и то в големите градове, в регионите е още по-малка. В Русия системите на здравеопазването и на образованието са в разруха. Заради руската външна политика на страната са наложени западни санкции, тя е лишена от достъп до финансовия пазар, лишена е от нови технологии. Русия е огромна, богата страна, която живее по-зле от всички. Дори не я сравнявам с Европа. По доход ние живеем на нивото на някои африкански страни. Затова и недоволството расте. Хората искат промени. Искат нови партии, нови политици. Да се регистрира партия е невъзможно. Ние се движим по пътя на Беларус, в Русия се случва почти същото. Изоставаме може би само с половин година.

- Изборите са този месец. Навални е в затвора, но инициативата му "Умно гласуване" още съществува. Възможно ли е въобще независими политици да попаднат в Държавната дума?

Дмитрий Гудков: Практически - не. Инициативата "Умното гласуване" не решава проблема с избора на някакви правилни хора, защото тях не ги пуснаха на изборите. Тя е знак на отчаяние, опит да се участва в политическа кампания, да се заяви, че има милиони руснаци, които не са съгласни с тази политика. Но нито "Умното гласуване", нито някакви подобни технологии са способни да повлияят на избора на парламент. В България има друг проблем - ще има трети, предсрочни парламентарни избори, на които се конкурират политически партии, които дори не са в състояние да сформират правителство. Това е крайност, не е много хубаво, но повярвайте ми, това е много по-добре от реалността в Русия, където всички депутати, без значение, че са от различни партии, са реално само от една партия - партията на Путин. Те влизат под различни знамена, но гласуват така, както иска президентската администрация. Няма никаква конкуренция, никаква дискусия. Сменят се само хората, които Путин назначава, и нищо друго.

- Какво предстои? Каква е Вашата прогноза? Какви надежди имате?

Дмитрий Гудков: То е очевидно - протестните настроения ще растат. Ситуацията е взривоопасна. Когато държите котела на огъня, но не махате капака и не давате на парата да излиза, рано или късно този котел ще се взриви. Точно това ще се случи в Русия, защото ситуацията се влошава, социалното положение се влошава, правителството нищо не прави, нищо не се случва. Същевременно всяка критика се мачка жестоко. Можете ли да си представите, че ако човек излезе да протестира с плакат, първия път го глобяват 200 евро, може да бъде и арестуван за 15 дни. Но ако излезе на протест с плакат за втори път, го чакат 30 дни арест. А ако излезе трети път с плакат, той може да попадне в затвора за 5 години. Възможно ли е нещо такова в България или Европа? Мисля, че не. А в Русия е приет точно такъв закон. За това всеки, който протестира, без значение какъв е поводът - дали е политически, или пък защитава двора си от строеж, или защитава района си от строителството на сметище - е застрашен от лишаване от свобода.

- Вие сте един от малкото руски политици, които са против анексирането на Крим. САЩ и ЕС демонстрират подкрепата си към Украйна. Мислите ли, че е възможно Крим да се върне към Украйна?

Дмитрий Гудков: Трудно ми е да говоря за това сега. Всичко ще зависи от това кой е начело на Русия и ще има ли готовност за водене на какъвто и да е диалог. Аз не гласувах за анексирането на Крим, защото знаех до какво ще доведе това - ще доведе до санкции, до преместване на хора. Те не казаха на хората колко ще платят за този Крим. Те ще платят със съдбите на цели поколения. Аз го разбрах. Това беше много сложно и тежко решение, защото пропагандата си свърши работата предварително. И хората не знаеха цялата истина. А сега, когато през последните седем години нивото на живота там се влоши, хората започнаха бавно да проумяват. Разбира се, бъдещите руски поколения трябва някак да решат проблема с Крим, защото на страната са наложени санкции и анексията не е призната от световната общност. Трудно е да се каже обаче как ще бъде решено това. Но най-малкото Русия ще трябва да признае нарушенията на световното право, да изведе войските си от Украйна и да спре да върви по пътя на ескалацията. Русия трябва да започне нормален диалог и да търси изход от кризата в отношенията със Запада и с Украйна. Без това Русия не я очаква нищо хубаво.

- В Украйна смятат, че анексията е станала възможна благодарение на пропагандата. България също има проблем с пропагандата, макар и в много по-малка степен. Можете ли да кажете колко е дълбока намесата на Русия във вътрешните работи на България? Говоря за дезинформация, икономическа и политическа зависимост. Така например има български партии с видими връзки с "Единна Русия". А българската прокуратура има споразумение с руската.

Дмитрий Гудков: Подписването на споразумения е нещо нормално. Проблемът е, че Русия организира, по същество, покушение в България. И България, която винаги се е отнасяла добре към Русия, според мен, след взривовете в оръжейните складове и заводи се намира в достатъчно сложно положение. От една страна тук има много руски туристи, а от друга - взривовете бяха опит за вмешателство във вътрешните работи на България.

И не България е тази, която трябва да се стреми към обятията на Русия, а обратното: Русия трябва да се стреми към нормални отношения с Евросъюза и САЩ. Аз смятам, че днешният путински елит, който е узурпирал властта, ни влачи някъде към архаичното, някъде към Азия. Русия по същността си е европейска страна, и ако имаме предвид онази глобална Русия - всички онези успешни и талантливи руснаци извън страната, които имат забележителни постижения в различни сфери, променящи живота, създаващи нови технологии, то Русия има голям потенциал и влияние в света. Аз мисля, че с помощта на тази "глобална Русия" трябва да покажем на света, че руснаците са напълно достойни да заемат водещи позиции в различни сфери. Те всъщност вече заемат такива позиции. Русия може да даде много на света и т.нар. "глобална Русия" може да създаде "пътна карта" за бъдещето след Путин, когато страната трябва да се модернизира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

quiffla

12.09 2021 в 02:33

Може и така да е. Но, лично аз нямам доверие на стар бездетен ерген, с нездрав интерес към деца. Справка - гугле.