Светила в шахмата се включват в глобален онлайн турнир

OFFNews 22 април 2020 в 18:34 4047 0

Руските легенди на шахмата Гари Каспаров и Владимир Крамник ще вземат участие в глобален онлайн турнир по шахмат, който ще се проведе в периода 5-10 май.

Онлайн Нейшънс Къп ще бъде отборна надпревара, която цели да копира популярността на голф турнира Райдър Къп, съобщават от Международната шахматна федерация (ФИДЕ), цитирани от БГНЕС.

“Новият “Мач на века” ще бъде по-глобален, изцяло онлайн и също така ще включва шахматисти и от двата пола, тъй като всеки отбор трябва да има поне по една дама в състава си”, коментираха от ФИДЕ.

Шахматът е един от малкото спортове, които успяват да продължат дейност в условията на пандемията от COVID-19, макар и в изцяло онлайн формат. В новия турнир участие ще вземат отборите на Китай, Русия, САЩ, Европа, Индия и Останалия свят, като сред участниците за Индия е бившият световен шампион Вишванатан Ананд.

Мачовете ще се играят във формат рапид, като всеки играч ще разполага с 25 минути за игра плюс 10 секунди след всеки ход.

Играчите ще бъдат следени от специализиран арбитър на ФИДЕ, за да не използват помощта на компютри по време на мачовете си.

“Това е уникално събитие, което ще комбинира състезателния шахмат със страхотен онлайн спектакъл”, заяви президентът на ФИДЕ Аркади Дворкович.

Общият награден фонд на Онлайн Нейшънс Къп е 180 хиляди долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови