Погребват Наим Сюлейманоглу днес

OFFNews 19 ноември 2017 в 07:58 4243 1

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу ще бъде погребан днес в Истанбул на гробището Едирнекапъ, където с почетен ритуал се погребват геройски загиналите, съобщи валията на Истанбул Васип Шахин, предаде БТА.

Турският премиер Бинали Йълдъръм ще присъства на погребението и на обряда в джамията Фатих. Очаква се да присъства и президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Роденият в България трикратен олимпийски и седемкратен световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу почина вчера на 50-годишна възраст в болницата "Мемориал Атакьой", където бе на лечение от 26 септември. Той претърпя трансплантация на черен дроб. Преди седмица Наим бе опериран от мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на системи.

Ръководителят на лекуващия екип проф. д-р Ялчън Полат съобщи, че са били положени всички усилия, за да бъде спасен животът на щангиста, но се появили редица усложнения. Той подчерта, че лично турският президент Ердоган се е интересувал непрекъснато за състоянието на Наим, оказвана им е била всякаква помощ.

Малко след съобщението за кончината на Наим турският президент изказа публично съболезнованията си на семейството, на близките, на обществеността.

Ердоган лично се бе разпоредил за лечението на Сюлейманоглу. Той бе и първият, който го посети в болницата след извършената трансплантация на черен дроб.

Васип Шахин заяви още, че кончината на големия спортист и ненадминат шампион Наим Сюлейманоглу е потопила в скръб държавното ръководство, правителството, спортните институции, цялото общество. "Скърбим с цялото си сърце за спортиста и човека Наим, нека почива в мир, Бог да го прости!" каза валията той.

Наим Сюлейманоглу е спечелил три олимпийски титли - през 1988 (Сеул), 1992 г. (Барселона) и 1996 г. (Атланта) - и седем пъти е ставал световен шампион; подобрявал е 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови