Панчо Пасков хвърли бомбата в Рио

Студентът по стоматология отстрани фаворит за титлата в първи кръг, но след това отпадна

OFFNEWS 10 август 2016 в 20:20 13274 2

Българинът Панчо Пасков хвърли бомбата в Рио, след като елиминира в първи кръг на олимпийския турнир 8-кратния световен шампион на сабя Алексей Якименко от Русия. 22-годишният студент в трети курс по стоматология победи големия фаворит за олимпийската титла с 15:14 туша, въпреки че на почивката отстъпваше с 5:8, а най-голямото му изоставане беше 7:12.

Якименко беше считан за един от фаворитите на сабя в Рио. Той има 34 отличия от големи първенства в индивидуалните и в отборните състезания, като е петкратен индивидуален шампион на Европа.

Съперник на Пасков в 1/8-финалите беше силният германец Матиас Сабо, победил Али Пакдаман от Иран с 15:11. Сабо обаче не даде никакви шансове на Панчо, като владееше изцяло инициативата от начало до край и в крайна сметка спечели с 6:15 туша. За българското момче остава утехата, че отстрани едно от най-големите имена в сабята. До голяма степен загубата на Панчо дойде от емоцията, която го беше завладяла след отстраняването на Якименко.

Представянето на Пасков е истинска сензация, тъй като България за последно имаше представители във фехтовката на олимпиадата в Сеул през 1988 г. Тогава групата ни беше внушителна - Николай Маринчешки, Николай Матеев, Георги Чомаков и братята Васил и Христо Етрополски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови