Йоана Илиева направи рекордно класиране на Световното първенство по фехтовка в Египет

OFFNews 20 юли 2022 в 19:40 1695 0

Йоана Илиева

Снимка Българска Федерация Фехтовка

Йоана Илиева

Сабльорка номер едно на България Йоана Илиева завърши 15-то място на Световното първенство по фехтовка в Египет. Тя записа най-доброто класиране в историята на женското направление на този спорт у нас по време на състезание от подобен ранг.

До финалната фаза на индивидуалната надпревара на сабя достигнаха и четирите представителки на България, а възпитаничката на Фехтовална академия "Васил Етрополски" игра отлично и малко не й достигна, за да победи поставената под номер едно в схемата японка Емура Мисаки.

В първия си двубой от финалите Йоана Илиева елиминира категорично Кейтлин Максуел от Великобритания с 15:9. В двубоя за място в топ 16 българката се наложи над Луана Пекелман от Бразилия с 15:6. В срещата за място сред най-добрите 8 на планетата Илиева се изправи срещу водачката в схемата Емура Мисаки от Япония и отстъпи с 12:15 след равностойна игра. Българската сабльорка записа най-доброто си класиране на Световно първенство за жени. През 2019 година тя се класира на 47-мо място на шампионата на планетата в Будапеща.

Олга Храмова завърши на 30 място и един туш не й достигна, за да влезе в топ 16. В първия си двубой от елиминациите във финалите Храмова победи Силвия Матушчак от Полша с 15:10. В срещата за място сред най-добрите 16 фехтовачката от България се изправи срещу Ан-Елизабет Стоун от САЩ и след като изоставаше в резултата с 11:13, направи обрат и поведе с 14:13. Американката записа два поредни туша и спечели двубоя, но Храмова остави отлични впечатления и показа характер.

Третата българска участничка във финалите Емма Нейкова завърши на 43 позиция. В първия си двубой от финалите тя отстъпи пред полякинята Зузана Цислар след оспорвана игра с 14:15.

Четвъртата българка във финалите Ана Михайлова се класира 58-ма. Тя загуби срещата си за влизане в топ 32 от Теодора Гунтура от Гърция с 6:15.

Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Ана Михайлова продължават участието си в Световното първенство в петък с двубоите от отборната надпревара на сабя. Целта на младия български отбор е да се класира за втория ден на турнира в събота, когато осемте най-добри тима в света ще спорят за медалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!