Федерацията по картинг остана без лиценз

OFFNews 04 декември 2017 в 17:16 15864 0

От три дни Българската федерация по картинг спорт (БФКС) е без лиценз в Министерството на младежа и спорта, след като правото да бъде регистрирана от спортната власт у нас не е било подновено. Така картинг спорта, най-малко за година, остава встрани от официалните дисциплини, които са под шапката на министерството.

Причината за подобно решение на Министерството е, че в продължение на повече от 5 години се водят две дела за легитимността на управителното тяло на БФКС, като и единият, така и другият спор пред съда практически оставят спорта на самотек, равнището на престижната моторна дисциплина, която федерацията представлява, е силно неглежирана, а стандартите на провежданите в националното първенство състезания - много под нивото, на което са провеждани в периода 2012 -2015 г.

По повод на отказа лицензия да бъде подновена за следващия срок, действащият УС на БФКС разпространи до медиите специално съобщение, в което се казва:

Уважаеми Дами и Господа,
Вече 38 години Българска федерация по картинг спорт (БФКС) администрира този вид спорт у нас. Започнала своята дейност през 1973 година като комисия по картинг към Съюза на българските автомобилисти и обособена като самостоятелна федерация през 2000 г. по изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта. От тогава насам БФКС е спортната власт в България, администрираща спорта картинг, призната и от Комисията по картинг на Международната автомобилна федерация (CIK-FIA).

През годините БФКС се превърна в най-влиятелната картинг федерация в Югоизточна Европа. По инициатива на БФКС и след посещението през 2002 г. на Ивон Леон (тогавашен председател на CIK-FIA) беше учредена и Югоизточно Европейската картинг зона. Призьорите от шампионата на зоната получаваха директно право за участие във финалите на Световната купа.

С подкрепата на Министерство на младежта и спорта в лицето на тогавашните министри г-н Васил Иванов-Лучано, Свилен Нейков и Красен Кралев през тези години българските картинг пилоти постигнаха значими за нашия спорт резултати, като завоюваха над 20 индивидуални титли и призови класирания в Югоизточно Европейският шампионат, отборни шампионски титли, 9-то място в Световните картинг серии на Мишел Георгиев, изключително силни и престижни класирания на български пилоти в състезанията от Формула Форд, Формула Рено, Формула БМВ, ГТ шампионатите, Формула 3, където Владимир Арабаджиев стигна и до тестове с болид от Формула 1.

Успехите на картинг пилотите в момента са и гръбнака и бъдещето на автомобилния спорт у нас в момента.

Отново с помощта на ММС, БФКС организира "Академия за млади Пилоти", през която в годините преминаха повече от 120 деца.

В последните три години обстановката се промени коренно. Отделни клубове и личности водят дела срещу БФКС, което възпрепятства провеждането на Общи събрания на федерацията.

БФКС е спечелила и двете заведени срещу нея дела на всички инстанции, но странно защо те още не е вписани в Софийски градски съд, като едното решение е от септември 2016 г. !?

Използвайки тази дестабилизация същите клубове и личности, някои от които от години не се занимават с нашия спорт, започнаха да не се съобразяват със спортните и технически регламенти и изисквания, които са в основата на коректните резултати във всички моторни спортове. Започнаха да се правят състезания със силно занижени критерии и изисквания, неотговарящи на нужното спортно техническо ниво. По този начин реномето и доброто име на БФКС бяха силно накърнени.

В знак на несъгласие със случващото се през октомври 2015 година, Председателят на федерацията си подаде оставката, а няколко месеца по-късно единодушно и целият Управителен съвет на БФКС.

С оглед на създадената патова ситуация, независимо от спечелените от БФКС дела, федерацията е изправена пред невъзможност да свика своя върховен орган - Общото събрание. Това е и единственото изискване, което БФКС не може да изпълни при процедурата за лицензиране пред Министерство на младежта и спорта.

Уважаеми Дами и Господа,
Ръководството на БФКС благодари на всички състезатели, треньори, механици, длъжностни лица и родители за всичките усилия, положени през годините за развитието на спорта картинг.

Целият Управителен съвет на федерацията се надява, че в бъдеще тези, които обичат този спорт, ще пренебрегнат личното си его и амбиции за доказване и ще намерят път на върнат федерацията там, където тя е завоювала своето място с дела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови