Баскетболистите ни стартираха Евробаскет със загуба

OFFNews 01 септември 2022 в 17:38 1367 0

Александър Везенков

Снимка ФИБА

Александър Везенков

Националният отбор на България загуби от световния шампион от 2019 година Испания с 87:114 (17:28, 18:29, 31:32, 21:25) в мача на откриването на Европейското първенство по баскетбол за мъже за 2022 година. Двубоят бе първи от програмата за деня в „Тбилиси Арена“ в грузинската столица Тбилиси, която е домакин на група А от шампионата, но се игра при слаба посещаемост от публиката, като в залата имаше и няколко български фенове.

Националите не бяха убедителни в защита и имаха затруднения при организацията на играта срещу по-мощните физически испанци, които вкараха близо 60 точки още през първото полувреме.

Александър Везенков бе най-полезен за България с 26 точки и 11 борби.

Предстои почивен ден в петък, а в събота, 3 септември българите ще играят срещу Турция от 17:15 часа. Преди това турците ще се изправят по-късно днес срещу Черна гора, а Белгия - срещу домакините от Грузия.

Селекционерът Росен Барчовски избра срещата да започнат Станимир Маринов, Дий Бост, Иван Алипиев, Александър Везенков и Емил Стоилов.

Именно Стоилов направи добро начало и отбеляза 6 от първите 9 точки за България и преднина от 9:8 след пет минути игра. Испанците обаче отбелязаха 11 безответни точки и обърнаха до 20:9 преди Чавдар Костов да прекъсне серията на противника. По-малко от минута преди края на първата четвърт Усман Гаруба направи преднината на Испания 13 точки при 26:13, а след 10 минути игра националите изоставаха със 17:28.

Световните шампиони натрупаха още по-комфортен аванс, който достигна 19 точки в средата на втората част. Емил Стоилов се върна за кратко на терена, направи зрелищна забивка, но получи трето лично нарушение и се върна на пейката. Хайме Фернандес вдигна разликата до 21 точки, а след тройка на Хуанчо Ернангомес Испания поведе на България с 57:35 на почивката на двубоя.

Равностойни първи минути на второто полувреме задържаха разликата в рамките на 20 точки, а Дий Бост отбеляза първите си точки в мача едва в средата на третата четвърт. Павлин Иванов се включи добре и с тройка намали пасива на България до 66:89 преди последната част. Баскетболистите на старши треньора Серджо Скариоло разиграваха спокойно до края и двата състава не залагаха много на защитата, а по-класният тим на Испания се поздрави с първия си успех на Евробаскет 2022.

Павлин Иванов завърши с 16 точки за българския състав, Чавдар Костов се включи с 13 точки и 3 борби, а Емил Стоилов добави 12 точки.

Най-резултатен за Испания беше натурализираният американец Лоренцо Браун, който вкара 17 точки и подаде 5 асистенции. Уили Ернангомес се отчете с 16 точки, 6 борби и 4 асистенции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !