Българската лекоатлетка с допинг: Това е унизително

OFFNews 12 август 2016 в 09:09 7412 1

Леокатлетката ни, хваната с допинг: Това е унизително

Не чувствам вина, с нищо не им застрашавам медалите. Абсурдно е да започна да бягам за призово класиране. Знам си възможностите.

Това коментира пред БНТ Силвия Дънекова, която бе хваната с допинг на олимпиадата в Рио. 

Рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро, и той е бил отрицателен. Два дни по-късно допинг тестът дава наличие на еритропоетин, така наречения кръвен допинг. Тази проба първо дава отрицателен резултат, но заради съмнения е връщана няколко пъти и в крайна сметка се оказва положителна. Самата Силвия каза пред камерата на БНТ, че това е "унизително" и не е нарушила по никакъв начин правилата. Единственото ѝ обяснение е, че резултатът може да е от хранителните добавки, които пие като спортист.

"ВАДА сякаш работи за унищожаването на спорта, а не за предпазването на спортистите. Никой не е застрахован. Тези методи на анализ са такива, че дори и баща ми да дойде да даде проба, и неговата ще е положителна", коментира още тя.

„Във ВАДА са напълно наясно, че ние няма как да се защитим. Надявам се, че тази затворена врата ще ми отвори други. Имах намерение да се откажа от спорта след тази олимпиада. Не напълно, но поне да бягам на по-малко състезания. Сега те ми помогнаха да се откажа напълно. Очаквам да се излее много помия върху мен. Мога да кажа на всеки критик - покрийте си нормативите, играйте по правилата на ВАДА и тогава ме съдете", каза още Дънекова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови