23 години без легендата Аертон Сена

Донислав Донев 01 май 2017 в 14:25 11466 0

"Аертон Сена, един митичен шампион, който мечтаеше за четвърта световна титла и смяташе, че вярата му в Бога ще го опази от лудостта на хората и зловещите опасности на пистите" В това изречение макар и трудно може да се обобщи като цяло пилотът, личността и човекът Аертон Сена. В моите очи на първи май 1994-а година той беше баткото, който катастрофира и гумите на колата му (която много приличаше на цигарите на мама) се разлетяха из пистата.

Аз си се занимавах с моите играчки, които бяха основно колички, а играта се състоеше именно в това - засилване и съответното блъскане в стената, симулирайки нещата, които виждах по телевизията докато баща ми се държеше за главата, вайкайки се, а майка ми беше свела поглед, защото не можеше да гледа.

В този момент аз не осъзнавах какво се случва и защо след това вместо да гледам детски, трябваше постоянно да слушам интервюта и да наблюдавам кадри и анализи за случилото се, не защото някой от семейството ми беше фен на Формула 1, а защото всички медии отразяваха трагедията. В този смисъл за мен, като едно момче на 6 години, Аертон Сена в деня в който загина, беше човекът заради когото не гледах "Ну погоди" и "Пиф и Еркюл" в неделния следобед.

С течение на годините започнах да гледам и следя Формула 1 редовно. Михаел Шумахер беше във вихъра си, печелеше титла след титла и въпреки това от устите на коментатори и журналисти не спираше да излиза името на вече известния виновник да не гледам "Ну погоди". Дойде момент да наблюдавам пресконференция след поредната победа на Шумахер, в която при въпрос на журналист дали се радва и как се чувства след като е подобрил рекорда на Сена за най-много спечелени състезания, тогавашният пилот на Ферари изненадващо изгуби контрол, но не над болида, а над себе си, и избухна в сълзи.

Постепенно въпросите в моята вече пубертетска глава започваха да стават все повече, но не можех да намеря отговорите поради липса на настоящият център на информация - Интернет (тогава все още не беше съвсем достъпен до всички). Основен въпрос: защо Аертон Сена е толкова известен и легендарен? Дали е заради нелепата му смърт? Не би трябвало, преди него по този начин смъртта са намерили още много пилоти като: Луиджи Мусо и Питър Колинс през 1958г.; Лоренцо Бандини - 1967г.; Том Прайс - 1977г. и още много, много други... Хора, за които ако не се интересува по-сериозно човек, няма как да знае.

Дали е заради трите му титли? Та, той е един от многото с три титли, като него са: Джак Барабам, Джаки Стюърт, Нелсън Пикет и Ники Лауда, да не говорим за хората с повече титли, Михаел Шумахер(7), Хуан Мануел Фаджо(5), Ален Прост(4), Себастиан Фетел(4). Очевидно и това не е причината... естествено не казвам, че Сена не е направил нищо, за да остане в историята, но основните "критерии", по които се става легенда, той не ги покрива.

До ден днешен той държи някои рекорди или е в топ 5, но какво трябва на един пилот от Формула 1, за да стане легенда? Според близки до него механици, журналисти и колеги, той е бил виртуоз, защото много пилоти като него са започвали така: присъединяват се към малък отбор и се представят според възможностите му, това е. Сена е бил сред редкия тип пилоти, които влизат в малък отбор и надвишават възможностите на болида, след което кара специалистите да се чудят как е възможно.

Това, което той е правил в началото на кариерата си, било да накара всички да разберат на какво е способен и какъв потенциал има. Взимайки невероятно слаба като възможности кола, постига изключителни резултати. Освен виртуоз по ирония на съдбата често имал сериозни и дори на моменти скандални дебати с ФИА по отношение на безопасността на пилотите във всички аспекти; от устройството на болида, до натрупването на чакъл в по-неизползваемите части на пистата. Повечето случаи завършвали в полза на Сена, въпреки огромното влияние и възможности на Федерацията, неговите конкурентни пилоти се съгласявали с иновативните му идеи, като показвали по този начин, че безопасността на състезателите трябва да бъде винаги на първо място. С тези си пререкания с ФИА, той обединявал всичките пилоти в името на каузата. По този начин той продължил една традиция по онова време, наследявайки битките за безопастност на пистата от легендите Джаки Стюърт, Емерсон Фитипалди, Ники Лауда и други.

Известните личности често успяват да влязат в сърцата на хората когато имат интересен личен живот: дали ще е бивш наркоман, който е преодолял зависимостта си и е започнал да спортува; дете от бедно семейство, което е успяло да си пробие път към славата; или любимец на хората заради това, че пие, пуши, ходи по жени и живее за мига, какъвто е бил Джеймс Хънт. Сена печели сърцата на хората, защото е бил... добър.

Земен и харизматичен човек, който не се различава от нормалните хора, човек който въпреки непрестанните ангажименти и пътувания из света по състезания, намира време да обърне внимание на семейството си, както и на приятелката си Адриана Галистеу, която в последствие след катастрофата издава книга за тях двамата, потвърждавайки думите ми за добротата, с която е изпълнена душата му извън пистата. Едно от постиженията му в личен план няма как да не го спомена, защото може да бъде пример за това какъв мъж на място е бил: когато се е прибирал вкъщи след тежко състезание, в което е бил блъснат или отпаднал или загубил поради някакви обстоятелства, затваряйки вратата зад себе си е забравял за проблемите и нервите и се е отдавал изцяло на близките хора.

И сега вече, когато съм на 28 години, след доста прекарано време пред книгите и компютрите знам защо Аертон Сена до ден днешен се споменава навсякъде и защо хората се сещат с умиление за него. Погребението му в Бразилия също показа колко ценен е той в сърцата на хората... Кадрите, които има от шествието дори сега могат да разчувстват и най-коравосърдечните: по магистралата, която е водела до града, преминавала покрай много къщи, с много хора по прозорците, държейки знамена и плакати - всички се стекли да го почетат, небето е било покрито с телевизионни хеликоптери, а изтребители на ВВС на Бразилия са изписали с дим в небето буквата "С".

"Много малко хора ме познават наистина, те нямат представа какви жертви прави един пилот. Някой, който е оставил приятели и роднини на хиляди километри, за да живее в Европа, да си толкова млад и винаги да се бориш... Нищо не ми е дошло даром." Аертон Сена не само за мен, но и за всички негови фенове по света, винаги ще бъде млад... Аертон Сена винаги ще бъде бърз, никога няма да остарее, завинаги ще си остане... "Шампионът"... на Бразилия и света. Мъката, дори днес е най-добрият показател за това, което той направи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови