Защо да изберем да отопляваме с конвектор дома?

OFFNews 19 януари 2021 в 14:43 4783 0

отопление с конвектори
отопление с конвектори

Когато говорим за отопление, не може да пренебрегнем една от основните тенденции които се наблюдават през последните няколко години, а това е нивото на шум на отоплителната инсталация.
Всеки който е използвал централно отопление (ТЕЦ) знае предимството на естествената конвекция и комфорта да се отопляваш без шум и движение на въздух. За съжаление, не всеки град или квартал разполагат с централна отоплителна система, а дори в случаите в които има ТЕЦ, собствените избират други по-икономични начини на отопление.

От 2010 година има бум на търсенето на ефективни климатици за отопление и това е тенденция, която все още преобладава сред хората, търсещи бързо и ефективно отопление, без да се тревожат от нивата на шум, годишните разходи за обслужване на климатичната система, както и факта, че климатиците разнасят праха и мръсотията в стаята.

От другата страна, младите и прагматични потребители, за които удобството и тишината са на първо място, все повече избират новите ефективни модели на електрическите конвектори.

Какви са предимствата на конвекторите:

Лесен монтаж, без нужда от допълнителни разходи за техник.

Вграден термостат, управлява работата на уреда и спестява над 25% от електроенергията.

Безшумна работа.

Допълнителни функции, като таймер, нощен режим и управление през смартфон.

Бързо затопляне на помещението.

Възможност за пренасяне и използване в различни помещения.

Разнообразие от мощности: избирате мощност според обема на помещението от 500 W до 3 kW.

Сами избирате модела – може да изберете модел за стена, под или баня, според желаното място за употреба.

Дълъг период на гаранция.

Нашето проучване показва, че при избора на конвектори, потребителите най-често се интересуват от следните въпроси:

Как се избира правилната мощност на конвектора, спрямо помещението?

Според това дали ще използвате конвектора, за отопление през преходните сезони или като основно отопление, трябва да калкулирате различна отвана мощност на уреда.

За отопление с конвектори през преходните сезони калкулирайте 60-70 вата / кв.м

За основно отопление през зимните месеци калкулирайте 70-85 вата / кв.м

Пример: Стая с размери 20 кв.м и планирате да се отоплявате предимно с конвектор, трябва да използвате формулата 20 кв.м х 85 вата = 1600 вата (1.6 kW).

Важно: Не забравяйте да вземете предвид физическия размер на уреда, когато правите своя избор. Уверете се, че размерите на отоплителя, който сте избрали, не надвишават размера на пространството, където ще бъде монтиран. За всеки случай, преди да поръчате уреда, измерете мястото където предвиждате да бъде монтиран.

Кой ти конвектор да избера, за стенен монтаж или за под? Кой е по-добър?

Този избор е оставен на потребителя. Като показатели на икономичност и ефективност няма да откриете разлика. Ако планирате да използвате един уред в различни помещения, то моделите на подови крачета ще са подходящи за вас. Но ако за вас, дизайна е водещ, тогава вероятно ще искате да монтирате уреда под прозореца и се насладите на комфорта, без да забелязвате присъствието му.

Какво още може да ме посъветвате преди да поръчам конвектор?

Винаги избирайте уред с CE маркировка. Този знак, показва, че уреда отговаря на задължителните изисквания за безопасност на работа. ЕС е изготвил списък с нормативни изисквания за безопасност, които са гарантирани само ако уреда е маркиран с този знак.

Доверете се на търговец и производител с изградена сервизна мрежа. Проверете дали е наличен сервизен център в близко до вас населено място.

След като сте определили мощността на уреда за вашето помещението, не купувайте , уред който отговаря точно на тази мощност. Изберете такъв, който ви дава малко допълнителен капацитет, така че да не е необходимо да работи с пълна мощност. Температурата на повърхността на отоплителното тяло също ще бъде по-ниска. За детска стая препоръчваме да изберете по-висока мощност на електрическия конвектор, така уреда ще затопля стаята при по-ниска температура на отопляващата повърхност и ще предотвратите инциденти от изгаряне.

Изберете специализиран търговец, който разполага с опитни и квалифицирани специалисти за отопление, така ще получите качествена консултация за да направите правилния избор.

За статията помогнаха специалисти от магазини Термос .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!