Видове легла - как да изберем?

OFFNews 19 май 2021 в 14:56 3385 0

Леглата са покупка, към която е препоръчително да подходите едва след като съберете достатъчно информация за размерите, стиловете и видовете, в които се предлагат в магазинната мрежа. Само така можете да откриете леглото, което да отговаря на личните ви нужди и което да се вписва в интериора и пространството на спалнята ви.

Основни видове легла, сред които ще откриете и вашето

Повдигнати на платформа

Този тип са почти на нивото на пода, което ги прави идеални за спални в скандинавски, индийски и японски стил. Особеното при тях е, че матрака се поставя директно върху ниска платформа от масив или ПДЧ и липсват табли.

Ако сте от хората, които се нуждаят от подредена и рационална среда, за да се отпуснат, леглата на платформа са идеални за вас. Но ако държите да имате стабилна опора на гърба, може и да не са ви удобни, тъй като както споменахме нямат подматрачни рамки.

С табли

Тези мебели за сън са с удобна височина и размери, имат рамки и са допълнени с две табли - една от страна на главата и една от страна на краката. Според модела, таблите и рамките им могат да бъдат от естествено дърво, ламинирано ПДЧ, от метал или тапицирани. Предлагат се както в класически вариант (с крачета), така и с допълнително подматрачно място за съхранение.

Моделите и стиловете, в които се предлагат са много разнообразни, което ги прави подходящи за всякакви интериорни решения.

Боксспринг

През последните години този тип легла набират сериозна популярност и това съвсем не е без причина. Можем да кажем, че това са възможно най-практичните мебели за сън, които освен това се съчетават почти всички модни стилове.

Боксспринг не са просто легла, а пълна система за спане, която се състои от “кутия” с вградени box spring пружини. Системата разполага още с матрак и обикновено е с подматрачно място за съхранение.

Високи легла

Конструктивно, високите мебели за спане са с малко по-голяма височина от стандартните легла, което ги прави идеални за хора на възраст или страдащи от заболявания на опорно - двигателния апарат. Освен това почти всички модели са оборудвани с дистанционно управление, което позволява леглото да се поставя в различни позиции (сън, четене, гледане на TV, работа с таблет или лаптоп и други).

Легла “Мърфи”

“Мърфи” са вид вертикално падащи легла, които се “прибират”, когато станете от сън и се “спускат”, когато трябва да си легнете. Обикновено нямат пружини. Вместо това матракът е поставен върху дървена платформа и е закрепен със здрави колани, за да не увисне, когато леглото е в затворено положение. За да се улесни вдигането и спускането на леглото, то е оборудвано и с амортисьорни пружини. Според модела, този вид легла могат да са самостоятелни, част от секционно обзавеждане, двуетажни и т. н.

“Мърфи” са удобно и практично решения за студия и спални, в които пространството е ограничено. Недостатъкът им е, че ако монтажът не е извършен качествено, механизмите на вдигане и спускане могат и да не сработят правилно.

Тапицирани

Този вид мебели за сън са стилни, елегантни и са едни от най-удобните и комфортни легла, които можете да откриете в магазинната мрежа. Като конструкция са със стандартни височина и размери и имат рамка, но за разлика от видовете с две табли, тапицираните разполагат само с една (за главата). Могат да бъдат както на крачета, така и да разполагат с подматрачно място за съхранение, а тапицерията обгръща нежно както рамката, така и таблата.


С балдахин

Леглата с балдахин са предпочитани от хора, които държат на интимността или обичат класическия европейски тип обзавеждане. Особеното в конструктивно отношение при леглата с балдахин е, че в четирите края на леглото има поставени четири “стълба”, които поддържат някакъв вид “покрив” или завеси.

Леглата с балдахин са отличен избор за класически или винтидж обзаведени помещения.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!